Bababarát kórház címre pályáznak

2008. július 10. - 10:52 | Régió

DUNASZERDAHELY – Új műszerrel gazdagodott a regionális kórház szülészeti osztálya. Egy héten belül ez a másik jelentős fejlesztés, a nemrég átadott babalégzésfigyelők és az újonnan beszerzett telemetrikus kardiotokográf egyaránt a csecsemők biztonságát és a kismamák nyugodtságát garantálják.

A kardiotokográf a magzat szívhangját és a méhizomzat működését figyeli. Nagy szerepe van a magzati veszélyállapot jelzésében. A kellő frekvenciával egyenletesen verő magzati szív jelzi, hogy a magzat jó állapotban van, és ez megnyugtatóan hat a vajúdó édesanyára is. Eddig is alkalmaztak a szülészeten ilyen műszert, de az új modernebb, és a kismamának kényelmesebb, mivel nincs vezetékre kötve.

Az intézmény pályázik a Bababarát Kórház cím elnyerésére, amelyet a világ legnagyobb gyermekvédelmi szervezete, a Unicef adományoz több szempont alapján: milyen a szoptatás körüli komfort, mennyi időn belül kerül a mamához a baba, hogyan folyik az anyukák felkészítése, megmutatják-e az anyáknak, hogyan kell szoptatni és a tejelválasztást fenntartani. A technikai feltétele a baba lélegzését mérő ún. oximeter és a sárgaságmérő kontakt vérfesték, amelynél nem kell tűvel megszúrni a babát.

A bababarát címet előzetes, alapos és több napos helyszíni felmérés és megfigyelés után adományozzák a kórházaknak, amelyek teljesítik a feltételek 80%-át. A dunaszerdahelyi kórház szülészeti osztálya jelenleg elbírálás alatt áll.

(jd)

Címkék: baba, kórház, szülészet