Újabb alkotmánybírósági döntésre várnak

2008. július 22. - 17:18 | Régió

RIMASZÉCS – Május óta nem ülésezett a helyi képviselő-testület, akkor marasztalta el az alkotmánybíróság Stubendek Márta polgármesternőt (MKP) a javára elkövetett választási csalás miatt, és semmisítette meg a helyhatósági választás eredményeit.

A polgármesternő a kéréssel fordult a taláros testülethez, ugyanis ez volt az első eset az országban, amikor mind a képviselő-, mind a polgármester-választás eredményét megszüntette az alkotmánybíróság. A képviselő-testület azóta nem ülésezett. Stubendek Márta azzal a kéréssel fordult az AB-hoz, hogy döntsék el, a képviselőknek is megvonják-e a mandátumát, vagy a rendkívüli helyhatósági választásokig ők vezessék-e az önkormányzatot – tájékoztatta a szlovák hírügynökségeket Pósa Zoltán, aki sikertelenül indult a polgármesteri posztért.

A Legfelsőbb Bíróság májusi döntése értelmében bebizonyosodott, hogy szavazatvásárlás történt Rimaszécsen a 2006-os helyhatósági választások során. A csalás az MKP-s polgármesternő és néhány képviselő javára történt. Egyes tanúk szerint a választóhelyiség előtt jutalmat ígértek azoknak, akik Stubendeket karikázzák be. A választási bizottság ezen kívül nem dolgozott szakszerűen, a faluban megszegték a kampánycsendet és a sérült a választók anonimitáshoz való joga is. Ezért az alkotmánybíróság törölte a választás eredményeit.

SITA/para