63 millió koronáért új többségi tulajdonosa van a Southermnek

2008. július 31. - 13:02 | Régió
Szlovákia egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb üzletemberének, Ivan Kmotríknak az érdekeltségébe került a dunaszerdahelyi hőszolgáltató és lakáskezelő vállalat, a Southerm többségi tulajdonrésze.

A GGE RT. Hulkó Gábortól és Tokovics Vilmostól vásárolta meg a társaság 69 százalékos tulajdonrészét 63 millió koronáért. A város önkormányzata továbbra is kisebbségi, 31 százalékoss résztulajdonos. Hulkó Gábor képviselő, egykori tiszteletbeli alpolgármester, aki társtulajdonos a volt a cégben, és tudomásunk szerint havonta húszezer koronás fizetést kapott a Southermből, most 22 millió koronáért vált meg üzletrészétől.

A társtulajdonosoknak elővásárlási joga van az üzletrészek eladásakor, de a város nem élte vele. Ezt a döntést nem előzte meg képviselő-testületi döntés. Pázmány Péter polgármester az Új Szónak azt nyilatkozta, hogy a magáncég eladása nem tartozik a városra, és a város nem tudott volna annyit fizetni az üzletrészért, amennyit kértek. A napilapnak kifejtett véleménye szerint nincs szüksége Dunaszerdahelynek erre a cégre, mert minden távhőszolgáltató eszköz a városé, a Southerm csak bérli. „Szerintem el kellene adni a város kezében levő tulajdonrészt is“ – nyilatkozta Pázmány Péter az Új Szónak.

A képviselő-testület legutóbbi döntésének értelmében a Southerm üzletrész nem eladó. Ez azonban egyáltalán nem 100 százalékos döntés, ugyanis tavaly októbertől hónapról hónapra változott a testület álláspontja. 2007. októberében még hatmillió kétszázszázezer koronáért eladták volna a 31%-os tulajdonrészt Tokovics Vilmosnak, az akkori társtulajdonosnak-ügyvezető igazgatónak. A független képviselők azt a döntést helytelenítették, mert véleményük szerint a 31 százalék piaci ára sokkal többet ért. Ellenérvüket azzal söpörték le, hogy a város tartozik a Southermnek a nem fizető lakók miatt, ezért könyvelői kompenzált árat határoztak meg. Kézenfekvő megoldás az adás-vétel – mondták egy emberként az MKP-s képviselők –, mert olyan nagyszabású invesztícióra készül a cég, mely nagy rizikót jelentene az önkormányzatnak. Pázmány Péter polgármester: „Így (ha nem adja el a város az üzletrészét – szerk. megj.) biztosan csődbe jut a Southerm.”

Ennek ellenére a 2008. februári plenáris ülésen a képviselők visszavonták a Southermben birtokolt városi üzletrész eladásáról szóló tavalyi határozatukat. Keszegh Pál, a pénzügyi bizottság elnöke szerint az eladás törvénytelen lett volna.

Annyi bizonyos, hogy a Southerm egy nyereséges vállalat, amelynek 69 százaléka a a GGE RT.-nek 63 millió koronát ért meg. Hogy mi indokolta azt, hogy a város sokkal kevesebbért ajánlja fel tavaly a saját részét, máig nem tisztázott. Ahogy általában semmilyen, a Southerm városi tulajdonrészével kapcsolatos kérdést-döntést nem hoztak nyilvánosságra teljes mértékben.

Antal Ágota független képviselő többször is felszólalt annak érdekében, hogy a városi tulajdonnal és befektetésekkel kapcsolatos részletek legyenek nyilvánosak, ez most sincs másképp. „Miért döntöttek megint a képviselő-testület felhatalmazása nélkül? Miért nem élt a város az elővásárlási jogával? – tette fel a kérdést Antal Ágota – Tudomásom szerint ez egy jól működő cég. Ha másnak megéri, akkor a város miért nem tudott vagy tud hasznot termelni belőle? Úgy vélem, lehetséges lett volna vagy lenne, ha a város vezetése másképpen állna hozzá és nem személyes érdekek vezérelnék a döntéseket.”

A Southermnek a tulajdonosváltást követően új ügyvezető igazgatója lett Pavol Bero mérnök személyében, aki korábban azt nyilatkozta, hogy 150 millió korona értékben kívánnak beruházni annak érdekében, hogy a hőtermelés és a szállítás gazdaságosabb legyen. Hogy pontosan mikor és milyen változások várhatók a város energiapolitikájában, arra egyelőre nem kaptunk választ, Pavol Bero ugyanis jelenleg szabadságát tölti. Kérdéseinket azonban már eljuttattuk a Southermhez.

L. É., SZ. J. – Paraméter