Zűr a pozsonyi Öreg híd körül...

2008. augusztus 1. - 14:25 | Régió
Nem tetszik a szlovák építészeknek a felújításra váró pozsonyi Öreg híd terve, azt szeretnék, hogy új pályázatot írjanak ki a projektre...

Az építészek tiltakozását tegnap Petra Pauerová jelentette be, a Dopravoprojekt társaság képviseletében. A pozsonyi városvezetés részéről Tomáš Fabor reagált a felhívásra, a ČTK hírügynökségnek elmondta, nincs lehetőség új pályázat kiírására, az építészek az Öreg híd átépítési tervéről már elmondhatták a véleményüket. A Szlovák Építészeti Kamara, a Szlovák Építőmérnökök Kamarája, a Szlovák Építőipari Vállalkozók, és a Dopravoprojekt társaság fejezte ki együttesen nemtetszését az Öreg híd új terveivel kapcsolatban.

"Technikailag lehetetlen, hogy megállítsuk ezt a folyamatot" - reagált Fabor. Az építészek arra panaszkodnak, hogy a pályázat egy olyan elavult építészeti tervre volt kiírva, ami csak a híd felújítását írta elő. Ennek ellenére Andrej Ďurkovský pozsonyi polgármester nem zárta ki, hogy a mostani Öreg hídból az átépítés után semmi nem marad.

A felújítás során a hidat kiszélesítik és megemelik, a jelenlegi négy helyett csak három pilléren fog állni. Villamos-, autós-, gyalogos- és kerékpárforgalom is áthalad majd rajta. A formájáról a lakosok szavazhattak. Az első variáns modern, úgynevezett graffiti, a másik egy dinamikus vonatot ábrázolt, a harmadik pedig a nosztalgikus változat, amelyre végül a legtöbb szavazat (11 273) érkezett. Az illetékesek úgy nyilatkoztak, ha minden jól megy, 2009 végére megkaphatják az építési engedélyt, és elkezdhetik a munkálatokat.

A híd 1889 – 1890 kötött épült, Ferenc József hídnak hívták. Az első világháborút követően Štefánik-hídra keresztelték, ezt azonban a németek lebombázták. A régi pillérekre új hidat emeltek, amely a Vörös Hadsereg hídja nevet kapta. Ezt követően lett Öreg híd a megnevezése.

(parameter)