Vérhiány a kórházakban

2008. augusztus 12. - 16:25 | Régió
DUNASZERDAHELY – Idén nyáron is vérhiány tapasztalható az ország kórházaiban. Elsősorban Kassán és Pozsonyban aggasztó a helyzet, de az összes transzfúziós állomás tartalékai ebben az időszakban csappannak meg.
Megkerestük a dunaszerdahelyi kórház hematológiai és transzfúziós osztályának doktornőjét, Kišš Anitát, aki elmondta: ez a hiány jellemzően abból adódik, hogy nyáron sokan mennek szabadságra, mind az osztályról, mind pedig a rendszeres, önkéntes véradók közül. Emiatt kevesebb életmentő folyadékot tudnak begyűjteni, holott ilyenkor általában több a baleset, és nagyobb szükség lenne a vértartalékok feltöltésére. Tetézi a gondokat, hogy az uniós előírások miatt a véradók vizsgálata is összetettebb, ami csökkenti a számukat. Kiemelte, hogy mostanság elsősorban RH-negatív faktorú vérre lenne szükség.

Az egész kórházban népszerűsítik az úgynevezett családon belüli véradást. Ami annyit jelent, hogy egy műtétre váró beteg családtagjainak, barátainak, esetleg az ismerőseinek a jelentkezését kérik önkéntes véradásra. Ez természetesen csak jelképes értékű, mivel az általuk leadott vér nem közvetlenül a családtaghoz megy, viszont, amint a doktornő is megjegyezte, ennek a módszernek köszönhetően az emberek megértik a véradás fontosságát.

Ottjártunkkor épp ennek az eredményét láthattuk, ugyanis az ott dolgozók elmondása szerint aznap kétszer annyi véradó jelent meg, mint általában. „Kétszáz-kétszázhúsz véradó körül mozog az átlag egy hónapban, ami ötven embert jelent a heti két véradónapra, most viszont ezt a számot az első nap alatt sikerült elérn“ – tájékoztatott Ki
šš doktornő.

A problémával kapcsolatban megkerestük a Szlovák Vöröskereszt dunaszerdahelyi kirendeltségét is. Ők a járáson belül összehangolják a véradásokat, buszokat indítanak a községekbe, ahonnan nagyobb csoportokban érkeznek az önkéntesek a véradási napokon.

Szabó Dagmar igazgatónő hangsúlyozta a fiatalok bevonásának fontosságát. A helyi Vöröskeresztnél ezért az autósiskolások számára kötelező elsősegélynyújtó tanfolyamon is felhívják a résztvevők figyelmét a véradás jelentőségére. A nyáron kiemelten ezt a célt szolgálja az úgynevezett Szünidei vércsepp program (Prázdninová kvapka krvi). Ezenkívül pedig elsősorban a Valentin-napi és karácsonyi akciójukkal (Valentínska kvapka krvi, Viano
čná kvapka krvi), valamint az iskolákon belüli tájékoztatással próbálják megszólítani az embereket.

Az igazgatónő kiemelte a falusi közösségek fontosságát, ahol gyakorlatilag „apáról fiúra” száll a véradás hagyománya, és ennek az összetartásnak köszönhetően bármikor számítani lehet rájuk. Kivéve a nyári hónapokat, amikor a falusiak jelentős része a mezőgazdasági csúcsmunkákat végzi, és emiatt nem jutnak el véradásra. Ezért is szükséges, hogy ezekben a napokban, hetekben mások is jelentkezzenek erre a humánus cselekedetre.

A dunaszerdahelyi kórházban kedden és szerdán reggel 7.20-tól 11 óráig várják a véradók jelentkezését.

-szt