Csemadok-banzáj: Régi-új játékok, hagyományos táncok és gömöri ételek

2008. szeptember 6. - 19:03 | Régió
BŐS. Péntektől vasárnapig tart a község piacterén és a művelődési központban a 42. Országos Népművészeti Fesztivál, ahol körülbelül 540 szereplő fordul meg a három nap alatt.
Huszár László, A Csemadok Művelődési Intézetének igazgatója, aki egyben a fesztivál gazdája is, a Paraméternek elmondta, a rendezvény a népművészeten belül is főként a néptáncról szól. Úgy alakították a három nap forgatókönyvét, hogy a szombati nap a gyermek-, a vasárnap pedig a felnőtt táncsoportokról szóljon. Míg a piactéren kultúrműsor és sokféle kézműves-foglalkozás szórakoztatta a kiváncsiskodókat, addig a színházteremben lázas próbák zajlottak az esti gálára. Hat gyerekcsoport és 12 felnőtt, valamint 7 vendégegyüttest láthatnak a hétvége alatt az érdeklődők. Huszár elmondta azt is, a fesztivál hagyományát 10 év kihagyás után élesztették újra 2006-ban. Akkor és tavaly is Zselízen, most pedig Bősön került megrendezésre.  

Nagy Myrtil, a Szőttes egykori kiváló táncosa a szombati est rendezője és műsorvezetője. A gyerek csoportokat koordinálta, mégpedig úgy, hogy egy előre megírt forgatókönyv alapján alakította a dramaturgiát. Egy történetbe ágyazta az ekecsi, dióspatonyi, nyékvárkonyi, bősi, dunaszerdahelyi és zselízi táncosok előadását, és a végén kiderült, meglelték-e az árgyélus kismadarat.  

A kulturális napot számos hagyományőrző együttes, kórus fellépése, és a hírhedt gömöri konyha finomságai színesítették. A gesztei Barkó Menyecskekórus tagjai, Mede Margit, Albert Évas Berki Rózsika gondoskodnak a finomságokról: az igazi palóc levesről, a házi rétesről, a babanézők tipikus édességéről, a herőcéről (gyűrt tészta olajban vagy zsírban sütve), a mákos kukoricáról, valamint a fesztőről, ami pedig egy kelt tészta, amelyet hagyományosan a határban dolgozók hordtak magukkal.  

Vasárnap a fenőtt néptáncegyüttesek gálájának rendezője és háziasszonya Kraus Ágota lesz. A részletes programot keressék Programajánlónkban.

Képgalériánkban a Csemadok Kerek Kő Közművelődési Közösség csoportjának gyermekjátékai és foglalkozásai láthatók, régi-új kreatív játékokkal.

(und)

Címkék: Csemadok, kézművesek