Megmentik a lápi pócot

2008. szeptember 16. - 23:20 | Régió
BŐS/PATAS/NYÉKVÁRKONY -- Szlovákia egyik veszélyeztetett halfajának, a lápi pócnak a megmentési tervét váltják valóra a Duna menti ártéri erdők tájvédelmi körzetének (Správa CHKO Dunajské luhy) szakemberei. A Csallóköz délkeleti részét érinti ez a nagyszabású akció.

A Kárpát-medencében őshonos, mocsaras-lápos, oxigénhiányos vizeket kedvelő hal európai jelentőségű jelölőfaj, amelynek megmentését az Európai Unió Strukturális Alapja is támogatta. Az egykor disznóhizlalásra tömegesen használt lápi pócot a környezetszennyezés következtében beszűkült élettere miatt a kipusztulás fenyegette. Ezért a természetvédelmisek 2004-ben kidolgoztak egy megmentési tervet, amelyet idén több lépésben valósítanak meg. Elkészült egy komplex tudományos felmérés, majd élőhelykezelési beavatkozásokba kezdtek. Megtisztították az üledéktől a folyómedret, a vízfelszín átvilágításával támogatták a növények fejlődését, eltávolították a hulladékot a mederből és a szomszédos telkekről. A további illegális szemétlerakatok létesítése és folyékony fekáliák kieresztésének megelőzése érdekében a telektulajdonosok és felhasználók együttműködésével olyan intézkedéseket foganatosítottak, melyek megakadályozzák a gépjárművek illetéktelen behajtását. A faj előfordulási helyszíneivel szomszédos telkek tulajdonosait és használóit utasították, hogy gazdasági tevékenységüket kíméletesen végezzék, és semmiképen se zavarják vagy szennyezék a területet. Azóta folyamatosan vizsgálják az elért hatásokat, a lápipóc-populációt és a beavatkozások eredményét.

A halvédelem szerves része volt környezetvédelmi előadások megszervezése alapiskolás tanulók részére Bősön, Patason, Csilizradványon és Csicsón, valamint információs szórólapok megjelentetése. Az adott területen információs táblákat helyeztek el, melyek a faj védelméről tájékoztatnak. A munkálatokban részt vett Nyékvárkony, Bős és Patas önkormányzata is. A faj kutatása és védelme terén egyre jelentősebb a magyar, a szlovák és a szerb szakemberek együttműködése.

Címkék: állat, halak, lápi póc