Véradókat tüntettek ki

2008. november 4. - 23:18 | Régió
DUNASZERDAHELY – Október 29-én, szerdán a Dunaszerdahelyi járás önkéntes véradói közül tüntettek ki 104 személyt, akik megkepták a Jánsky-emlékérmet.

Idén négyen érték el a kitüntetés gyémántfokozatát, ami azt jelenti, férfiakról lévén szó, hogy véradásaik száma már meghaladta a nyolcvanat (hölgyek esetében 60 véradás után ítélik oda). Jozef Vajcíkról (Felsőpatony), Ľudovít Vajcíkról (Nagymagyar), valamint Varga Jánosról és Fehér Jenőről (mindkettő Somorja) van szó. Utóbbi elmesélte, hogy már több mint harminc éve jár, legutóbbi volt a 86. véradása. Annak idején 18 évesen édesapja betegsége hatott rá leginkább ösztönzőleg, és a mai napig nem hagyott fel nemes szokásával. Azért is fontosnak tartja a rendszeres véradást, mert a kivizsgáláskor ki is derülhet, ha az embernek esetleg valamilyen szakorvoshoz kell fordulnia. A hölgyek közül a várkonyi Nagy Erzsébetet kérdeztük Várkonyról, aki jelenleg 31 véradásnál jár, és ennek köszönhetően érdemelte ki az arany fokozatú Janský-érmet (hölgyeknél 30, uraknál 40 véradás után jár). Elmondta, hogy sokszor önként jelentkezik, és nem várja meg, míg behívják.

Érdeklődésünkre Szabó Dagmar, a Dunaszerdahelyi Vöröskereszt igazgatónője és Bazsó Linda, a helyi kirendeltség egyik alkalmazottja megosztották velünk, hogy a kitüntetettek korban egyébként elég jól megoszlanak. Legidősebb érmesük 1942-ben született, legfiatalabb pedig 1987-ben. Az viszont tény, hogy több fiatalra van szükség, mert idősödik a véradók köre, és egyre többen szorulnak ki esetleges betegségek miatt.

sztibi