A csallóközieken csattan a magyar zászló is?

2008. november 11. - 18:43 | Régió
POZSONY/DUNASZERDAHELY/KIRÁLYHELMEC/BUDAPEST – Egyre nagyobb hullámokat ver a november elsejei, dunaszerdahelyi brutális kommandós akció, amelyre a DAC–Slovan Bratislava bajnoki labdarúgó-mérkőzés 18. percében került sor.

A történtek tovább fokozták az amúgy is feszült belpolitikai légkört és a szlovák–magyar kapcsolatokat. A magyar kormány lapzártánkig nem kapott – pedig többször is kért – bizonyítékokat Pozsonytól arra vonatkozóan, hogy a rendőri beavatkozás indokolt, arányos és szakszerű volt-e.

Róbert Kaliňák belügyminiszter ez ideig csupán olyan fotókat mutatott be, amelyeken a szurkolók az öklüket rázzák. Azt viszont egyik felvétel sem teszi egyértelművé, hogy kik ellen tiltakoznak, s vajon a rendőrségi attak előtt vagy után készült-e a pillanatkép. Egyelőre senki sem látta a beígért, s egyértelmű bizonyítéknak tartott videofelvételt, amely állítólag a Fradi keménymagjának és más szurkolóknak a rendőrség elleni provokációját igazolja. Mindeközben Budapesten a kváziszurkolók és más szélsőségesek szlovák zászlót égettek, Szlovákiát gyalázták a tüntetéseken, Királyhelmecen pedig az első bécsi döntés 70. évfordulóján a nyíregyházi Nemzeti Őrsereg koszorúzott és a nyilasokra emlékeztető egyenruhában menetelt. Huszonnyolc, egyenruhába öltözött személyt előállítottak, majd náci jelképek és más törvénysértések miatt bűnvádi eljárást indítottak ellenük. Mindannyiuk szabadlábon védekezhetnek.

A Szlovák Nemzeti Párt úgy akarja megszüntetni a szlovákiai stadionokban észlelhető feszültségeket, hogy az elfogadott, december 1-jétől már hatályos törvénymódosítás alapján kitiltja a sportrendezvényekről a külföldi országok zászlaját. Csak a hivatalos szlovák lobogó használatát engedélyezi. Gál Gábor jogász szerint a múlt szerdán elfogadott törvény szövege nem egyértelmű, a jogszabály gyakorlatilag kivitelezhetetlen. A törvény bevallottan a magyar zászlókat akarja kitiltani a szlovákiai stadionokból. Olyan mérkőzéseken, amelyeken fennáll, hogy a közrend vagy a résztvevők biztonsága veszélybe kerülne, a szurkolóknak meg kell tiltani, hogy idegen országok állami szimbólumait vigyék be a rendezvényre. Mindezt a jogszabály szerint a szervezőknek kell megítélniük, nekik kell eldönteniük, mi az ócsárló mód és mikor jelenthet veszélyt az, ha egy labdarúgó-mérkőzésen valaki például Magyarország lobogóját akasztja ki a lelátó korlátjára.

„Maga az elképzelés rossz, az ötlet beteg. A rendőrség vagy a hatalom bármikor visszaélhet ezzel a törvénnyel, ami egy demokratikus társadalomban elfogadhatatlan. Ha már szabályokat vezetünk be, akkor legyenek egyértelműek – magyarázta lapunknak Gál.

Rafaj szerint viszont csak azt akarják elérni, hogy a stadionokból eltűnjön a nemzetiségi feszültség. A SNS-képviselő módosító javaslata szerint, ha ezt a szurkolók megsértik, kihágást követnek el, és 5000 koronás bírságra számíthatnak. Ugyanekkora a bírság, ha a zászlót olyan mérkőzésre viszik be , amelyeken fennáll, hogy a résztvevők biztonsága veszélybe kerül. Egy másik paragrafus szerint a szurkolók csak létező országok hivatalos – standard – zászlóit vihetik be a stadionba; feltéve, ha ezt a szervező engedélyezi. „Milyen az a hivatalos zászló? Nem szabad magyar zászlót bevinni, de mi van akkor, ha hárman bemennek a stadionba, egymás fölé állnak, a legfelsőnél piros, a középsőnél fehér, az alsónál pedig zöld zászló lesz? Az sem derül ki a törvényből, mi van akkor, ha valakinek a trikójára van festve egy magyar zászló? Ez egy beteges, rossz törvény, amelyre a kormánykoalíció a demokratikus ellenzékkel egyetemben szavazott – zárta le az MKP jogi szakértője.

Mivel a Szlovák Labdarúgó-szövetség határozata szerint a DAC a soron következő két hazai mérkőzését üres nézőtér előtt köteles lejátszani, a törvényt csak jövőre érvényesíthetik Dunaszerdahelyen. Az viszont már most egyértelmű, hogy a felháborító és homályos jogszabály a csallóközi szurkolók ellen irányul, hiszen ha úgy akarják, akkor az illetékesek bármikor megbüntethetik a DAC csapatát, s vele együtt a csallóközi és más régióbeli szurkolóit.

- ssy, -dem