Naperőművet létesítenének Dióspatonyban

2008. november 12. - 16:00 | Régió
Szlovákiában újabb naperőművet építtetne a Nawitas Development a Dunaszerdahelyi járásbeli Dióspatony községben.

A SITA hírügynökség értesülései szerint a cég 54 - 80 millió eurós beruházást tervez (1,5 - 2,4 mld korona) a községben. Ľubomír Polonec, a cég egyik tulajdonosa a hírt megerősítette, jelenleg épp beadták a beruházási tervezet környezeti hatástanulmányát (Environmental Impact Assessment - EIA).

Az erőművet 2009 októberében kezdenék el építeni, 2010 márciusában pedig üzembe helyeznék.
Az első variáns szerit 12 hektáron nőne ki a naperőmű 15 megawatt teljesítménnyel. A második elképzelés szerint 18 hektáron lehetne 22 megawattot kitermelni.

Gálffy Szilárd, a község polgármestere elmondta, hogy egyelőre csak kezdetleges, tervezési stádiumaban van a naperőmű projektje. Egyelőre még az önkormányzat sem tárgyalt róla, a képviselők még nem alakították ki álláspontjukat a vállalkozói szándéktervezethez. “A cég jelenleg épít egy transzformátorállomást, mert Szlovákiában a legerőlehaladottabb szélerőmű projekttel rendelkeznek. A környezetvédelmi tanulmányuk zöldet kapott, miután itt egy éven át figyelték a környék állatvilágát. 10-15 szélmalmot terveznek, ami a falunknak is bevételt jelent, mert egy részük községi területen állna, más részük pedig magánterületen” – informálta lapunkat a polgármester.

SITA/para