Bratislavai út: Szlovák-szlovák utcanévtábla Dunaszerdahelyen

2008. november 24. - 15:15 | Régió
Az Új Szó számolt be róla nemrég, hogy a Smer vezette kulturális tárca úgy módosítaná az államnyelvről szóló jogszabályt, hogy a helységneveket csak szlovákul lehessen írni. Bár még csak tárcaközi egyeztetésen van a tervezet, Dunaszerdahelyen már található olyan utcanévtábla, amely megfelel az előírásnak.

Portálunk egyik olvasója hívta fel figyelmünket a Pozsonyi úton található szlovák-szlovák utcanévtáblára, amelyen az olvasható: Bratislavská cesta, Bratislavai út. Az esetet jelentettük a városházán, ahol Petheő Attila szóvivő egyelőre annyit tudott közölni, hogy a táblát nem a város helyeztette el az útkarbantartók épületén, próbálják kideríteni, ki a ludas.

Gyors körképet követően azonban megállapítható, hogy hasonló típusú táblák másutt is vannak a városban. Azokon viszont helyesn szerepelnek az utcák, utak magyar megfelelői. Dunaszerdahelyen csaknem hiánytalanul két nyelven vannak feltüntetve az utcanevek, kivételt egyelőre a Fő utcán találtunk, ahol egy régi házfalán csak szlovákul olvasható a Hlavná ulica kifejezés.

Ugyanez már nem mondható el a városban működő vállalkozásokról. Elvétve találni olyan boltot, ahol kétnyelvű felirat virítana, és úgy tűnik, a város egyik bizottsága sem viseli szívén, hogy ez valamelyest változzon. Nem, úgy Bősön, ahol az önkormányzat képviselője vagy polgármestere személyesen szólítja fel azokat a vállalkozókat, akik újonnan telepednek le a községben, hogy többségében magyarok lakta falu lévén, két nyelven legyen legalább a bolt megnevezése.

A kulturális tárca olyan államnyelvről szóló törvénymódosítást tervez, amely értelmében az összes, nyilvános érintkezésnek minősülő esetben csak szlovákul lehetne használni a földrajzi neveket. Marek Maďarič javaslata, amely egyértelműen rontana a szlovákiai kisebbségek jogállásán, egyelőre tárcaközi egyeztetésen van, majd a kormány elé kerül. A parlamentben, legerősebb kormánypárti tényezőként valószínűleg csont nélkül menne át a Smer-féle törvénymódosítás, amely a nyelvrendőrség felállításával is számol. Ennek feladata a törvény betartatása és szankciók megítélése: a jogszabály megsértését a tervezet szerint ismét szankcionálhatnák, éspedig 100-tól 5000 euróig (3012-től 150 ezer koronáig) terjedő pénzbüntetéssel.

para