Válasz – szoborral

2008. november 25. - 23:31 | Régió
DUNASZERDAHELY – A Magyar Szobrásztársaság 22 tagjának csoportos kiállítását nyitották meg e hét végén a dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galériának otthont adó Vermes-villában.

Az ünnepélyes tárlatnyitón N. Mészáros Júlia művészettörténész, a Győri Városi Galéria igazgatója a híres svájci szobrász, Alberto Giacometti ama mondatával kezdte a kiállítás anyagának méltatását, miszerint a szobor nem tárgy, hanem egy kérdés és megválaszolása. S szerinte ugyanez állítható azokról a klasszikus formáktól egészen az installációszerű megoldásokig terjedő kisplasztikákról is, amelyekkel most Balázs Eszter, Bojti András, Bogdándy Szultán, Borza Teréz, Czebe István, Deák Ágnes, Gellért B. István, G. Heller Zsuzsa, Jovánovics György, Körösényi Tamás, Luzsicza Árpád, Mihály Gábor, Nem´s Judith, Orosz Péter, Szlaukó László, Turcsány Villő, Varkoly László, Szalay Pál, Drozsnyik István, Móder Rezső, Hajdú László és Kovách Gergő jóvoltából ismerkedhet meg a csallóközi művészetkedvelő közönség.

A kiállító művészek teljes névlistájának ismertetése pedig – az egyetemet nemrég elhagyó Turcsánytól kedve a Kossuth-díjas Jovánovicsig – azért is indokolt, hiszen ezek a szobrászok már valamennyien odaajándékozták egy vagy több művüket a dunaszerdahelyi Kortárs Galéria örvendetesen gazdagodó gyűjteményébe. S miként a december 4-ig megtekinthető kiállítás megnyitóján kiszivárgott, a gyűjtemény szobrászati részéből hamarosan szoborpark is nyílik a KMG kertjében és az azt övező ligetben.

(–bj)