Egyre vonzóbb a TUDOK, főleg ha tuti!

2008. december 2. - 18:42 | Régió
Mármint a magyar nyelven megírt és előadott, természet- és társadalomtudományi területeket érintő diák-szakdolgozatok országos versenye, melyet immár harmadik alkalommal rendeztek meg kedden és szerdán a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Alapiskolában.

A verseny ösztönözni és segíteni hivatott a Szlovákiában magyarul tanuló gyerekek tehetségének kibontakoztatását az egyes tudományokhoz kapcsolódó szakterületeken. Előmozdítani iskoláinkban a tudományos diákkörök működését, csatlakoztatni a magyar ajkú alap- és középiskolás tanulókat az egész Kárpát-medencét felölelő Kutató Diákok Mozgalmához, elősegíteni szülőföldjük természettudományos múltjának, kulturális értékeinek, helyi hagyományainak, társadalmi sajátosságainak felkutatását. S természetesen segíteni a kutató diákok részvételét a tudományos diákkörök hazai és külföldi konferenciáin. A címben jelzett növekvő vonzerejéről pedig mi sem tanúskodik ékesebben, mint hogy a TUDOK 2008 idei szlovákiai regionális döntőjére a magyarul tanuló középiskolások, a 8. és 9. osztályos alapiskolások, illetve a nyolcéves gimnáziumok ennek megfelelő évfolyamaiba járó diákok (maximálisan kétfős alakulatban) 57 szakdolgozatot küldtek be.

Persze ez az országos verseny nem arról, vagy nem csak arról szól, hogy el kell készíteni a maximálisan 20 oldalas, saját kutatásra alapozott, szabadon választott témájú szakdolgozatot, de ezt be is kell mutatni magyar nyelven, digitális adathordozók, fotók, poszter stb. segítségével, ráadásul rangos nemzetközi zsűri előtt. Az idei döntő hat szekcióban folyt, értékelő munkáját például olyan ismert és elismert hazai és magyarországi professzorok, egyetemi tanárok, szakkutatók és szakírók vezették, mint Bauer Győző (környezetvédelem), Hulkó Gábor (fizika), Kiss László doktor (orvostudomány), Szili István János (biológia és mezőgazdaság), Kocsis Gyula (történelem–néprajz–építészet–műemlékvédelem) és Balázs Géza (földrajz–helytörténet–műemlékvédelem–életút).

S hogy mi minden foglalkoztatja szakmunkájuk tanúsága szerint az ifjú szlovákiai magyar diák kutatókat? Például: Az erdei fülesbagoly testfelépítése és életmódja. Erről tartott tízperces előadást a galántai Kodály Gimnázium nyurga másodikos diáklánya, Jakócs Kitti, aki tavaly Deákin, szülőfalujában talált egy lelőtt fülesbagolyt és máris megvolt a téma. „Érdekelnek a baglyok, mert titokzatos az életük és nagyon érdekes az emésztőrendszerük, ezért nyomban elkezdtem a gyűjtést és a vizsgálódást” - tudtuk meg Kittitől, aki nagyon szereti a biológiát, felkészítő tanára, Veres Andrea szerint öröm volt vele dolgozni. „Ezen a versenyen először indult, de tantárgyi, jelesül biológiai olimpiára szoktunk járni. Ám az szlovák nyelven folyik, és  szakszöveget magyarul vagy szlovákul írni bizony nem mindegy” -jegyezte meg a tanárnő szorgalmas védencéről. Aki, mint az ünnepélyes eredményhirdetéskor kiderült, a biológia–mezőgazdaság szekcióban a zsűri döntése szerint a legjobb teljesítményt nyújtotta.

A társadalomtudományok két szekciója számos versenyző hiányzása miatt egy közös végeredményt hirdetett ki, s az életút kategóriában a dunaszerdahelyi Lacza Marcellnek, a Szabó Gyula utcai szakmunkásképző középiskola tanulójának egy harmadik helyezés jutott a Juhász Gyula Szakolcán című szakdolgozat prezentálásáért. Miközben az iskolában kereskedelmet és vállalkozást tanul. „Nem idegen tőle ez a téma, Marci olyan ritka gyerek, aki nem tud anélkül lefeküdni, hogy ne olvasson. Az irodalom, történelem, filozófia egyaránt érdekli őt, az összes humán tantárgy, nagyon széles látókörű, ezért is választottuk őt erre a feladatra” -- mesélte róla felkészítő tanára, Csicsai Bernadett. Ezek szerint akkor bizonyára a szakdolgozat prezentálásában kellett segítenie tanítványának? „Á, ezek a gyerekek előadni, prezentációt készíteni már tudnak. Sokszor jobban, mint a tanáruk” - tette hozzá nevetve.

S végül a további szekciók győztesei – orvostudomány: a Vincze Viktória–Száraz Bernadett-páros, amely a gerincferdülésről értekezett; környezetvédelem: Mészáros Nóra A passzív és hagyományos házak című építészeti szakdolgozatával; s végül fizika: Csontos Edina az Üstökösök és meteorok című munkája prezentálásával. Nos, a verseny nevét tovább ragozva ők már tényleg TUDNAK annyit, hogy a soron következő Kárpát-medencei nagydöntőn is sikeresen képviseljék a szlovákiai magyar diákkutató mozgalmat.

(bereck)