Elnyerte a bababarát címet a dunaszerdahelyi kórház

2008. december 3. - 17:11 | Régió
Bababarát címet kapott a UNICEF gyermekvédelmi szervezettől a dunaszerdahelyi kórház szülészeti és újszülött osztálya.

A szigorú technikai és szakmai feltételekhez kötött elismerést a UNICEF bababrát programjának szlovákiai koordinátora, Viera Haľamová adta át Horváth Zoltán igazgatónak, Rajzák Edit  és Juraj Schwarz főorvosoknak, miután az általuk irányított intézmény megfelelt a bababarát feltételek minimum 80 százalékának. A feltételek mindegyike a szoptatás jelentőségét hangsúlyozza, ahogy azt tette Haľamová doktornő is az átadási ünnepségen, amelyet a kórház igazgatóságán tartottak, majd terepszemlére az érintett osztályokra átvonultak.

A szülészet és az újszülött osztály modernizálása évek óta a kórház prioritásai között szerepelt. Ennek erdményeképpen most már felveszi a versenyt a fővárosi kórházakkal, sőt sokak véleménye szerint le is körözi azokat. Mindkét osztályon tiszta, nyugodt környezetet biztosítanak a kismamáknak és gyermekeiknek. Az alapszolgáltatások színvonala is jó, ahogy Haľamová fogalmazott – példaértékű az egészségügyben jelenleg tapasztalható viszonyok közepette. Az emelt szintű szolgáltatások mindkét osztályon elérhetőek, egyszerűen minden mértékben igyekeznek kielégíteni a leendő és friss szülők igényeit. Egy érintettet is megkérdeztünk a terepszemle során: Végh Szilvia második kisfiát szülte a dunaszerdahelyi kórházban. „Két év alatt rengeteget fejlődtek a körülmények. Sokkal nyugodtabban vagyunk, kényelmesebb minden. A nővérkék kedvesek és intenzívebb a felvilágosítás, ami két éve még nem nagyon volt” – mondta az anyuka, aki december 2-án adott életet Máté kisfiának. Végh Szilvia elmondta, hogy pozsonyi kórházban szerett volna szülni, ám az összehasonlítás eredményeképpen döntött a helyi mellett. A bababarát cím tehát szerinte megérdemelt, és neki személyesen jól jött a szoptatás segítése, mert állítása szerint kijött a gyakorlatból. „Az elsőt nem sikerült sokáig szoptatnom, ezért most eldöntöttem, hogy szeretnék addig, ameddig az szükséges. Hiúsági okokból is, mert jól fogyasztés persze a kicsi egészsége miatt is” – mondta a boldog anyuka, akinek kisfia épp vizsgálaton vett részt, ezért lemaradt a felvételekről.

Rajzák Edit főorvosnő a nővéreknek és orvosok munkájának tulajdonítja a cím elnyerését. Elmondta, hogy a szoptatást fontosnak tartják, és akkor sem hátrálnak meg, ha valakinek feltett szándéka, hogy nem fogja így táplálni a gyermekét. A bababarát cím egyik feltételeként az újszülött osztályon állandó edukációs és felvilágosító gyermeknővér van, aki tanácsot ad a szoptatásal kapcsolatban. Ő Morvay Iveta, aki elmondta, hogy a felkészítést már a terhesség alatt megkezdik. Kolléganőjével egyött terhestornát, egyéni és csoportos beszélgetéseket szerveznek a kórházban a számukra kijelölt termekben. Mindezt ingyenesen, csak egy előzetes bejelentkezés szükséges az alábbi elérhetőségeken: csütörtökön 11 - 12 között a 0918 710 027-es számon, vagy munkanapokon 9-től 10-ig a 0908496052-es vonalon.

Horváth Zoltán kórházigazgató a cím elnyerése kapcsán köszönetet mondott kollégáinak és a UNICEF csapatának, akik segítettek a feltételek teljesítésében, és ígérete szerint a rangos elismeréshez méltó szolgáltatásokat fognak nyújtani és továbbra is fenntartják vagy emelik a színvonalat. Viera Haľamová doktornő a terepszemle során sokszor dícsérte a látottakat, szerinte kimagaslóan jó a dunaszerdahelyi kórház, és reményei szerint az ellenőrzéseken sem tapasztalnak majd visszaesést. Tájékoztatása szerint ugyanis jelenleg öt kórház ellen folyik vizsgálat, mert megszegték a bababarát kritéiumokat – megnevezni egyelőre nem kívánta őket.

para