Pázmány-ügy: Nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal?

2008. december 4. - 10:58 | Régió
Tisztázó telefoninterjút készítettünk Gejza Petrikkel, a belügyminisztérium főosztályvezetőjével a dunaszerdahelyi polgármester tisztsége betöltésének jogi vonatkozásairól.

Főosztályvezető úr, két napja kérdeztem önt arról, hogy a szlovákiai Alkotmánybíróság döntése után mi a helyzet a dunaszerdahelyi polgármesteri poszt betöltésének ügyével. Emlékszik erre?

- Természetesen, csak azt nem hallottam, hogy a Paraméter nevében érdeklődik. Egyébként sem értem, miért zaklatnak olyan sokan, hiszen tucatszámra adunk ki hasonló állásfoglalást, módszertani utasítást. Az is helyénvaló lenne, ha a sajtóosztályhoz fordulna!

Tegnapelőtti válaszában, amelyet hangfelvételen rögzítettem, azt mondta, hogy két eset lehetséges. Ha nem választották meg a képviselő-testületet, akkor ideiglenesen maradhat a helyén a volt polgármester, mert a mandátuma csak akkor szűnik meg, amikor az utódja – vagy újraválasztása esetén akár ő – leteszi az esküt. Dunaszerdahelyen azonban van törvényesen megválasztott alpolgármester, aki a polgármester akadályoztatása esetén helyettesíti őt. Ebben a konkrét esetben tehát ez érvényes – válaszolta, és javasolta, hogy további részletekért forduljunk a sajtóosztályhoz. Így volt?

- Igen.

Akkor miért nyilatkozik más érdeklődőknek másként?

- Valóban beszélgettünk, elmondtam a véleményem, de a hivatalos állásfoglalást nálunk a sajtóosztály közli. Mondtam már, hogy tucatszámra adunk ki ilyen módszertani útmutatásokat, mert nem csak Dunaszerdahelyen történik meg ilyesmi. Nem értem, miért zargatnak ennyien ebben az egy ügyben. Mondtam már, forduljanak a sajtóosztályhoz.

Szilvássy József