Elektrosokkoló játék a szlovák, fulladást okozó ruha a magyar piacon

2008. december 5. - 16:05 | Régió
Szlovákiában is kapható elektromos sokkot okozó játék, fulladást előidéző babaruha és lábdeformációval fenyegető gyermek lábbeli is található a Rapex gyorsriasztásos rendszer legfrissebb listáján, amellyel az uniós országok hatóságai értesítik egymást a forgalomba került veszélyes termékekről.

Szlovákiából november 28-án jelezte a Fogyaszótvédelmi Főfelügyelőség, hogy gyermekekre veszélyes kínai játék került forgalomba, amelyet bevontak és letiltottak a polcokról. A szóban forgó, pingvin vagy tigris alakú játék bűne, hogy könnyen elektromos sokkot okozhat, mert nem megfelelő a szigetelése és az anyaga, valamint nem tesz eleget az uniós szabványoknak.

Több hasonló veszéllyel fenyegető elektromos berendezés és háztartási készülék található a Rapex decemberi listán, amelyet magyarországi hatóságok jeleztek. Ilyen pl. egy Kingsound márkájú hordozható rádiós magnó, egy MAGIC BULLET nevű robotgép, amelynek még szériaszáma sincsen, vagy egy indonézia származású, Otlethaz nevű lámpa, amely viszont még az unióban szabványos volt-előírásnak sem felel meg.

Weide és Hanny - ezek azok a cipőnevek, amelyektől jobb, ha óvjuk gyermekeinket, mivel a magyarországi hatóságok jelzése szerint veszélyesek az egészséges lábfejlődésre. Szűkek, kemények, rigidek és nem ergonomikusak, ezért veszélyeztetik a fejlődésben lévő lábat. Ugyancsak a gyermekeket veszélyezteti egy YISILI márkájú felsőruházat, amely fulladást és egyéb sérüléseket is okozhat viselőjének a rajta található zsinóroklnak, díszeknek köszönhetően.

Míg a Fogyaszótvédelmi Főfelügyelőség a játékokat és egyéb termékeket ellenőrzi fokozottan az ünnepek közeledtével, addig a regionális Közegészségyi és Állategészségügyi Hivatalok az élelmiszereket. A dunaszerdahelyi Közegészségügyi Hivatalban megtudtuk, hogy hetente több mintavétel folyik, amelyet Nagyszombatban elemeznek. Ezidáig még nem bukkantak veszélyes termékre, ahogy a fogyasztóvédelem sem riasztotta őket egyetlen esetben sem. Amennyiben ilyen termékre bukkan bármelyik hivatal, azonnal intézkednek annak bevonásáról és ellenőrzik, hogy a forgalmazók és üzletek betartják-e az előírásokat.

Paraméter