Hivatalosan is: bababarát kórház

2008. december 9. - 20:42 | Régió
DUNASZERDAHELY – Bababarát címet kapott a UNICEF nemzetközi gyermekvédelmi szervezettől a dunaszerdahelyi kórház szülészeti és újszülöttosztálya.

A szigorú technikai és szakmai alapfeltételekhez kötött elismerést  szlovákiai koordinátora, Viera Haľamová adta át múlt szerdán Horváth Zoltán igazgatónak, Rajzák Edit és Juraj Schwarz főorvosoknak, miután az általuk irányított intézmény megfelelt a bababarát feltételek legalább nyolcvan százalékának. A kikötések mindegyike a szoptatás jelentőségét hangsúlyozza, ahogy azt tette Haľamová doktornő is az átadó ünnepségen, amelyet a kórház igazgatóságán tartottak, majd terepszemlére átvonultak az érintett osztályokra.

A szülészet és az újszülöttosztály korszerűsítése évek óta a kórház legfontosabb céljai  között szerepelt. Ennek erdményeképpen most már felveszi a versenyt a fővárosi kórházakkal, sőt sokak véleménye szerint meg is előzi azokat. Mindkét osztályon tiszta, nyugodt környezetet biztosítanak a kismamáknak és gyermekeiknek. Az alapszolgáltatások színvonala példaértékű az egészségügyben jelenleg tapasztalható viszonyok közepette. Az emelt szintű szolgáltatások mindkét osztályon elérhetőek, ahol igyekeznek kielégíteni a leendő és friss szülők igényeit. Az egyik kismama, Végh Szilvia második gyermekét szülte a dunaszerdahelyi kórházban. „Két év alatt rengeteget javultak a körülmények. Sokkal nyugodtabban vagyunk, kényelmesebb minden. A nővérek kedvesek, és intenzívebb a felvilágosítás, ami két éve még nem nagyon volt” – mondta az anyuka, aki december 2-án adott életet Máté kisfiának. Végh Szilvia elmondta, hogy pozsonyi kórházban szerett volna szülni, ám az összehasonlítás eredményeképpen döntött a helyi mellett. A bababarát cím tehát szerinte megérdemelt, és neki személyesen jól jött, hogy segítették a szoptatásban, mert állítása szerint kijött a gyakorlatból. „Az elsőt nem sikerült sokáig szoptatnom, ezért most eldöntöttem, hogy szeretnék addig, ameddig csak tudok és szükséges, főleg a kicsi egészsége miatt is“ – mondta a boldog anyuka.
Rajzák Edit főorvosnő a nővéreknek és orvosok munkájának tulajdonítja a cím elnyerését. Elmondta, hogy a szoptatást fontosnak tartják, és akkor sem hátrálnak meg, ha valakinek feltett szándéka, hogy nem fogja így táplálni gyermekét. Morvay Iveta, a felvilágosítást végző nővér elmondta, hogy a felkészítést már a várandóssag alatt megkezdik. Kolléganőjével együtt terhestornát, egyéni és csoportos beszélgetéseket szerveznek a kórházban a számukra kijelölt termekben. Mindezt ingyenesen, csak egy előzetes bejelentkezés szükséges az alábbi elérhetőségeken: csütörtökön 11–12 között a 0918 710 027-es számon, vagy munkanapokon 9-től 10-ig a 0908496052-es vonalon.
Horváth Zoltán kórházigazgató a cím elnyerése kapcsán köszönetet mondott kollégáinak és a UNICEF csapatának, akik segítettek a feltételek teljesítésében, és ígérete szerint a rangos elismeréshez méltó szolgáltatásokat fognak nyújtani és továbbra is fenntartják vagy emelik a színvonalat. Viera Haľamová doktornő a terepszemle során csak dicsérte a látottakat, szerinte kimagaslóan jó a dunaszerdahelyi kórház, és reményei szerint a későbbi ellenőrzéseken sem tapasztalnak majd visszaesést.

Tájékoztatása szerint ugyanis jelenleg öt szlovákiai kórházban megszegték a bababarát kritéiumokat. Megnevezni egyelőre nem kívánta egyiket sem, mert az ellenőrző vizsgálatok még nem fejeződtek be.

Jaksa Dása