Szeretne lekerülni a feketelistáról a trencséni Kaufland

2008. december 17. - 10:42 | Régió
A Szlovákiai Fogyasztók Közössége hétfőn hat kereskedőt írt fel arra a feketelistára, amelyen az indokolatlanul árat emelők szerepelnek. A trencséni Kaufland azonban azt állítja, indokolni tudja aránytalan áremelését.

A feketelista figyelmeztetésként szolgál az euróbevezetéssel kapcsolatos indokolatlan áremelések kiszűrése érdekében. A terncséni Kaufland egy kiló rizs árának drágulása miatt került fel rá. Július 10. és augusztus 25. között ugyanis 180%-kal megnőtt az ára. A kiskereskedő-hálózat áll'spontjában az áll, hogy károsultnak érzik magukat a feketelistán való feltüntetéssel, és kérik a Kaufland Trencsén sürgős leemelését róla, valamint nyilvános bocsánatkérést egy országos terjesztésű napilapban és a pravaspotrebitela.sk weboldalon.

Josef Lounek a fogyasztói szervezettől azt állítja, ezt a nyilatkozatot még nem kapta meg, majd hozzáteszi, hogy rendelkeznek a szükséges dokumentumokkal az árdrágulásról. "Amennyiben nem lenne a kezünkben az üzlet képviselője által is aláírt, ellenőrzésről szóló dokumentum, az kételkedésre adhatna okot, de ez a papír komoly bizonyíték" - jelentette ki Lounek. 

Martin Gärtner, a Kaufland szóvivője elutasítja azt az állítást, hogy a szervezet a feketelista nyilvánosságra hozatala előtt kérte volna őket az áremelés megindoklására. Elmondása szerint e-mailt is küldtek neki, amelyre nem kaptak választ. 

A Kaufland jogász segítségével lép fel az ügyben, de állításuk szerint nem szeretnék bíróságra vinni azt. Viliam Karas jogász úgy vélekedik, a Kaufland panasszal élhetne a fogyasztóvédő szevezet ellen hitelrontás vádjával, és kártérítést kérhetnének. 

Ha bíróságra kerülne az ügy, akkor a szervezet egyedül maradna a Kauflanddal szemben. Igor Barát, a kormány euróval kapcsolatos megbízottja ugyanis nem tud semmilyen pénzcsomagról, amely ilyen célokra lenne elkülönítve. Lounek ennek ellenére állítja, hogy ez nem fogja őket eltántorítani az inkorrekt kereskedők nevének nyilvánosságra hozatalától.

HNonline.sk/para