Egész jók szlovákból a magyar diákok

2008. december 20. - 13:34 | Régió
Nem maradtak le jelentősen a szlovák diákok mögött Szlovákiában a magyar általános iskolák végzős diákjai egy februárban végzett, de csak mostanra kiértékelt felmérésen, pedig ugyanolyan tesztlapokat kaptak szlovák nyelvből, mint a szlovák iskolások.

Szlovákiában 2003-tól tesztelik az általános iskolák végzős diákjait szlovák nyelvből és irodalomból - a kisebbségi iskolákban magyar nyelvből is - és matematikából. Idén a szlovák iskolák diákjai átlagosan 54 százalékra, a magyarok pedig 42 százalékra írták meg ugyanazt a tesztet. Az Állami Pedagógiai Intézet (SPÚ) kiértékelése szerint a lemaradás azzal magyarázható, hogy a magyar iskolákban más tantervvel tanítják a szlovákot, és egy teljesen eltérő nyelvről van szó.

A matematikatesztek mind a szlovák, mind a magyar iskolákban rosszabbul sikerültek: átlagosan 35 százalékos teljesítmény született a szlovák, 31 százalékos a magyar iskolákban. A felmérés kiértékelői ennek okát abban látják, hogy az iskolákban mechanikus módon, csupán a tankönyvekből oktatják a matematikát. Megoldás az lehetne szerintük, ha az oktatók megpróbálnák reális élethelyzetekre kivetíteni az egyes feladványok megoldásának jelentőségét, ezzel fejlődne a diákok logikai képessége, ami elengedhetetlen a gyakorlati feladatok megoldásánál.

A magyar iskolák gyengébb eredményének oka pedig valószínűleg az, hogy az idei felmérésben az SPÚ által készített matematikai tesztekben szlovák nyelvű leírások szerepeltek a grafikonok és diagramok alatt. Márpedig a magyar diákok magyar nyelvű tankönyvekből tanulják a matematikai szakkifejezéseket.

(mti/para)