Olcsóbb is lesz, drágul is a parkolódíj Dunaszerdahelyen

2009. január 6. - 11:11 | Régió

Január elsejével egységes parkolórendszer működik Dunaszerdahelyen, változtak az árak. Az egykori egyes zónában több lesz a díj és a negyedéves bérlet ára emelkedett...

A városi képviselő-testület decemberi ülésén szavazta meg az új parkolási díjakat. Erre az euró bevezetése miatt volt szükség, az árak átalakítását pedig gyakorlati okok indokolták: a parkolóautomatákba dobható legkisebb érme az 5 centes, ezért lehetetlen lett volna 10 koronának megfelelő 0,33 eurót, illetve a kettes zónában 20 koronával egyenlő 0,66 eurót fizetni. A parkolást nyár óta működtető magáncég, a Dunaszerdahelyi Parkolószövetkezet két javaslatot tett, az első szerint – amelyet elvetettek – mindkét zónában emelkedett volna a parkolásért fizetendő összeg. Az elfogadott változat szerint, amely január elsejével van érvényben, csak az egyes zónában emelkedett a parkolódíj óránkénti összege 10-ről 15 koronára, illetve 0,5 euróra, viszont ezentúl ugyanennyit fizetünk a másik zónában is, ami viszont kevesebb az eddig fizetett 20 koronánál.

A parkolóbérletek közül drágább lesz a negyedéves. Hogy miért, arra egyelőre nem kaptunk választ. Az új rendelet szerint az egész éves és fél éves, valamint a lakott területeken kijelölt parkolóhelyekért fizetendő bérletek ára nem változott, csak átváltottták a kötelező árfolyamon euróra. 10 eurós emelés tapasztalható a negyed éves bérletnél. Míg tavaly 1500 korona, azaz 49,79 euró volt a negyed éves bérlet, addig 2009-ben ezért 60 eurót (1800 korona) kell fizetni. Ugyanez helyieknek kiváltható Pro DS-kártyával 16,60 euró volt és 25 euró lesz.



Parkolási bérletek ára euróban 2009. január elsejétől

166 euró/év

80 euró/év Pro DS kártyával

7 euró/év lakott területen kijelölt helyekért az ott lakóknak – ugyanez Pro DS-szel ingyenes

100 euró/fél év

60 euró/negyedév

25 euró/negyedév Pro DS kártyával

20 euró/hét

4 euró egy nap

3 euró adminisztratív költség a parkolókártya kiadásáért

-para-