Olcsóbb szemétdíj a 75 év felettieknek

2009. január 7. - 17:01 | Régió
A szemétdíj esetében január elsejével kedvezményben részesülnek Dunaszerdahely 75 éves vagy annál idősebb polgárai az önkormányzat döntése értelmében.

A szemétdíjról szóló új rendelet szerint a 75 évnél idősebb polgárok 50 százalékos kedvezményre jogosultak. Horváth Ákos, a városháza illetékes dolgozója arról tájékoztatott, hogy kérik ezen személyek jelentkezését személyesen vagy telefonon a városházán. A kedvezményre jogosultak száma 850 körüli.

A szemétdíj összege egyébként 5 százalékkal emelkedett a többi lakos esetében. "Ez szinte elenyésző, 30-40 koronás (1-1,3 eurós) változást jelent, mivel a bevételt biztosítani kell" - nyilatkozta Horváth Ákos.

Tavaly 627 korona (20,8 euró) volt az egy főre jutó illeték. Az idei értesítéseket még nem postázták ki.

Az idei költségvetésben 863 ezer eurós (kb. 2,6 millió korona) bevétellel számol az önkormányzat az ún. kukaadókból, ami valamivel több a tavalyinál (83000 euró, 2,5 millió SK volt előirányozva), és a kiadési oldalon ugyanennyit szán a szemételhordásra.

A városban érvényes egyéb adók (játékautomaták, eladóautomaták, szálláshelyek, közterületek bérlése, ingatlanadó, ebadó) változatlanok maradnak, csak a kötelező árfolyamon váltották át euróra és a kerekítések következtében plusz-mínusz 1 százalékos változások tapasztalhatók.

para