Csallóközi hokikörkép: Korongot űz még a kulcsodi lelkész is

2009. január 12. - 17:01 | Régió
Az utóbbi két hét hideg időjárásának köszönhetően befagytak a csallóközi tavak, kanálisok, a kialakult jégpáncélon rengeteg ember próbál hódolni a tél egyik örömének, a korcsolyázásnak. A Paraméter is kíváncsi volt, mennyire népszerűek ezek a majdnem minden kisebb településen megtalálható helyi jégpályák, körutunk alkalmával öt helyet látogattunk meg.

A csilizradványi tó jege még a közeli nagymegyerieket is vonzza, remekbeszabott hokicsatákkal, korcsolyázással, de akár szánkázással is el lehet tölteni az időt a település belterületén található tavon.

A közeli Kulcsodnak ugyan nincs belső tava, de van egy faluszéli kanálisa, amikor ott jártunk éppen egy jégkorongmérkőzés zajlott, nem kis meglepetésünkre több lány is űzte a korongot magas színvonalon. Csodálkozásunkat még az is tetézte, hogy a falu református lelkésze, Süll Tamás is a hokisok táborát erősítette. Meg is kérdeztük tőle, hogyan kerül a jégre, hiszen itt kemény sportról van szó, nem pedig a lélel ápolásáról:

„Hát a sport nagyon is összefügg a lélekkel és a test épségével. Egyébként örülünk, hogy a fiatalokkal itt lehetünk a jégen, hogy a természet adta lehetőségek így megáldanak minket vasárnap előtt, ma itt lehetünk közösen, aztán reményeim szerint holnap meg a templomban” – mondta el érdeklődésünkre szombati körutunk alkalmával a fiatal kulcsodi lelkész, akitől azt is megtudtuk, hogy itt, a helyi fiatalok között tanult meg korcsolyázni, hokizni.

Körutunk következő helyszíne az Ekecshez közeli Nagyszegpuszta volt, ahol a fák között megbúvó kis tó ad remek lehetőséget a korizásra, hokizásra, ezt többen ki is használták a helyiek, de még a nagymegyeriek közül is.

A Komáromi járásbeli két szomszédtelepülés, Szilas és Lakszakállas is kínál korcsolyázásra alkalmas felületet, nem is akármilyet, az előbbi a faluban található tavával, míg az utóbbi a Komáromba vezető főút melletti egykori bányatavával, itt a természetes környezet is fantasztikus nádasaival, kanyargó partvonalával. A jégtakaró megfelelő vastagságú volt ezeken a helyeken, ami nagyon fontos tényező a biztonságos sportolás miatt. A szombat délutáni verőfényben szinte mindenhol sokan voltak, de ez biztosan így volt az egész régiónkban. Mindenki jól érezte magát, az iskoláskorú gyerek csak azt bánták, hogy már véget ért a téli szünet.

Kovács Zoltán