Pihent a vajkai komp a jégzajlás miatt

2009. január 12. - 13:04 | Régió
Vasárnap néhány órára szünetelt a Vajka-Keszölcés közötti kompjárat a Duna felvízcsatornáján az intenzív jégzajlás miatt.

Stanislav Fialik, a bősi vízi erőmű igazgató-helyettese tájékoztatta portálunkat a technikai szünetről. “A komp abban különbözik a hajóktól, hogy széles az eleje és nem hajócsavarral működik. A hajtóműve felszívhatja a jeget, ezért a jégzajlástól nagyban függ az üzemelése” - mondta Fialik. Ezért vasárnap néhány órára szünetelt a járat Keszölcés és a kis-csallóközi Vajka között a Duna felvízcsatornáján, de azóta a komp rendes menetrend szerint, óránként jár. Legjobb azonban mindig tájékozódni a 031/5548107-es telefonszámon.

A hajóforgalmat nem kellett korlátozni a Pozsony-Bős szakaszon, mert a jégdarabok vastagsága nem adott okot aggodalomra. Bár a Duna felvízcsatornáján vékony jégtáblák úsznak, a helyzet messze van a kritikustól és nem fenyeget vízi forgalomkorlátozás.

A Kis-Dunán nem úszank jégdarabok, a lassabb folyású, langósabb részeken van néhol egybefüggő vékony jégtakaró.

A szlovák meteorológiai intézet tájékoztatása szerint az elkövetkező napokban is nulla fok alatt marad a nappali hőmérséklet, de lassan enyhülés várható és hamarosan megközleíti a hőmérséklet a nulla, majd a plusz Celsius fokot.

para