Gašparovič után szabadon: "Írassuk nem létező magyar gyerekeinket nem létező szlovákiai magyar iskolákba"

2009. január 15. - 18:33 | Régió
Január 15-től veszi kezdetét hivatalosan a beiratkozási időszak. A magyar tanítási nyelvű intézményeknek a szlovákokkal is fel kell venniük a versenyt. Habár, Ivan Gašparovič köztársasági elnök szerint előbbiek nem is léteznek az országban...

Az MKP Via Nova Ifjúsági csoportja már ősszel megkezdte kampánykörútját, amelynek során az anyanyelvi oktatást és a magyar iskolák előnyeit hirdette Dél-Szlovákiaszerte.

„Talán nem túlzás, ha kijelentjük, vészterhes időket élünk. Hazánkban, Szlovákiában olyan hangulat uralkodik, amely nem kedvez a kisebbségeknek. A jelenlegi kormány több területen intéz ellenünk barátságtalan lépéseket. Arra a kérdésre, hogy mit tudunk ez ellen tenni, adja magát a közvetlen válasz, miszerint a választások évében többször is tiltakozhatunk a kormány és jelöltje ellen. A fontosabb válasz azonban talán az, hogy a hétköznapokban is tiltakozhatunk, békésen. Tiltakozhatunk azzal, ha merünk anyanyelvünkön beszélni, ha merjük magyar iskolába íratni gyermekeinket. Mert kormányok, köztársasági elnökök jönnek-mennek, hol barátságosabbak, hol kevésbé, de mi akkor is otthon vagyunk Szlovákiában és szeretnénk is úgy érezni magunkat” - foglalt állást a szlovákiai magyar iskolák mellett Cúth Csaba, az ICS oktatási alelnöke.

Az MKP ifjúsági szervezete csütörtökön Nagymegyeren kezdte újra népszerűsítő körútját, amelynek állomásain kulturális programok, vetítések, gyerekprogramok mellett beszélgetni szeretnénk ezekről a kérdésekről a szülőkkel.

„Jelenlegi köztársasági elnökünk szavaira reagálva, arra szeretném megkérni a nem létező magyar szülőket, hogy nem létező gyermekeiket írassák a nem létező magyar iskolákba!” - mondja Cúth Csaba.

cs/para