Azonosulni őseink örökségével

2009. január 16. - 15:24 | Régió
NAGYMEGYER – Beiratkozási körút elnevezéssel idén is megszervezte kampányát az MKP Via Nova Ifjúsági Csoportja, mely Szlovákia magyarlakta városaiban, településein szeretné felhívni a magyar szülők figyelmét a magyar tannyelvű iskolák fontosságára, a gyerekek anyanyelven történő oktatására.

A jelenlegi iskolaévben mintegy 25-30 helyre szeretnének akciójukkal eljutni kampánykörútjuk során, tudtuk meg az ifjúsági csoport oktatási alelnökétől, Cúth Csabától, aki még azt is elmondta: „Idei körutunkat sokkal sikeresebbnek értékelhetjük, a siker kulcsa a közös szervezés lett az egyes településeken aktívan működő társadalmi, kulturális vagy politikai szervezetekkel karöltve. Kampányunkat már novemberben elkezdtük, de még most is egyeztetünk a lehetséges helyszínekről.”.

Nagymegyeren január 15-én volt a beiratkozási körút állomása, a városi művelődési otthon színháztermében Nagy Ernő nyugalmazott iskolaigazgató, a helyi MKP alelnöke köszöntötte a megjelenteket, akiknek előbb a Vasút utcai magyar óvoda gyerekei, majd a Bartók Béla Alapiskola tanulói kedveskedtek egy kis kultúrműsorral. Cúth Csabától azt is megtudhatták az esemény résztvevői, hogy a szlovákiai magyar családok mintegy huszonöt százaléka még mindig szlovák iskolába íratja gyerekét, a kampánykörút ezért is szeretné megerősíteni a szülőket abban a döntésükben, hogy magyar iskolába írassák iskolaköteles csemetéiket.

A döntés az Ön kezében van című kisfilmet is tartalmazza az a DVD, amit a Via Nova ICs a szülőknek is szétosztott ezen a szerda délutánon, ezzel is segíteni szeretnének a családoknak a helyes döntés meghozatalában. A nagymegyeri akció egyik társszervezője a helyi MKP alapszervezete volt, Hencz Attila elnököt a helyszínen kérdeztük meg a szlovákiai magyar gyerekek anyanyelven történő oktatásának fontosságáról. „Egyértelmű dolognak tartom, hogy mindenki saját anyanyelvén tanuljon, hogy azonosulni tudjunk őseink örökségével, és így próbáljuk megőrizni hagyományainkat, kultúránkat.” – foglalta össze sommásan az elnök.

A nemzetiségi megoszlás alapján a legmagyarabb szlovákiai városnak tartott Nagymegyeren is a becslések szerint a magyar nemzetiségű gyerekek mintegy 15 százaléka nem anyanyelvén szerzi meg alapfokú tudását.

Kovács Zoltán