Kiállítás – nem csak vakok számára

2009. január 16. - 10:17 | Régió
Rendhagyó kiállítás nyílt január 15-én a Párkányi Városi Múzeumban. A szervezők ugyanis vakok számára nyitottak tárlatot.
Még mielőtt nevetnénk ezen, rögtön hozzá is tesszük, hogy az egészséges, látó emberek számára is komoly tanulsággal szolgál a rendezvény.

Élet érintésekkel - ez a címe annak a maga nemében rendkívüli múzeumi tárlatnak, amelyet fiatal nyitrai muzeológusok rendeztek. Híres, kultúrtörénetileg érdekes épületeket állítottak ki speciális maketteken, amelyek alapján egy vak ember is el tudja képzelni például a moszkvai Vaszilij Blazsennij székesegyházat, egy maja piramist, Stonehenge-t vagy akár a nyitrai várat.

Mint azt Dávid Letocha muzeológus elmondta, egy évig keszítették elő a tárlat anyagát, és olyan épületeket választottak ki, amelyeket előzőleg a Szlovákiai Vakok és Gyengén látók Uniójával is egyeztettek. Az épületmodellek ugyanis azért olyan kicsik, mert kimodottan a vakok számára készültek. Két tenyérnyi területre terjednek ki, ennél nagyobb makettek már zavarnák a vakokat a térbeli kiterjedés miatt. A híres épületek alaprajza és oldalnézete szerepel a speciális maketteken, ezen kívül minden egyes kiállított objektum mellett Broyle-írással is rögzítették a látnivalókat. Ez tehát egyfajta kitapintható földrajz és kultúrtörténet, és nem csak vakok számára. A tárlaton ugyanis az egészséges emberek is beleélhették magukat a vakok helyzetébe, egy fekete szemtakaró segítségével ugyanis szintén kitapogathatták a maketteket és kipróbálhatták, milyen az, amikor pusztán az érintés útján látunk.

csernák vilmos -paraméter

Címkék: kiállítás, vakok