Államfői happy birthday a Selye Egyetemnek

2009. január 19. - 13:39 | Régió
Ivan Gašparovič szlovák és Sólyom László magyar köztársasági elnök részvételével zajlik a komáromi Selye János Egyetem fennállásának ötödik évfordulója tiszeteltéből rendezett ünnepség.

Komáromban jelen van Dušan Čaplovič kisebbségi ügyekért felelős kormányalelnök és Csáky Pál, a Magyar koalíció Pártja elnöke is. A két köztársasági elnök ünnepi beszédet tervez a rendezvényen.

A kisebbségi nemzetek fennmaradásához saját értelmiségre van szükség, így anyanyelvük nem válik konyhanyelvvé, hanem versenyképes marad - mondta a Magyar Köztársaság elnöke Révkomáromban, a Selye János Egyetem fennállásának ötödik évfordulóján rendezett ünnepségen. "A Dél-Szlovákiában őshonos magyarság szakembereinek sok éves lemaradást kell behozni" - tette hozzá Sólyom László, aki kiemelte: a Selye János Egyetem láncszemet jelent a két nemzet kapcsolatában.

Az egyetem konferenciatermében megtartott eseményen részt vett és köszöntőt mondott Ivan Gašparovič, a Szlovák Köztársaság elnöke és Dušan Čaplovič miniszterelnök-helyettes is. "A kor arra kényszerít bennünket, hogy párbeszédet folytassunk. A konfrontáció mesterséges szítása nem a megfelelő út" - emelte ki a szlovák államfő, aki szerint az egyetem a "megértés hídját" jelenti két, ezer éve egymás mellett élő nép között. Hozzátette, véget kell vetni a politika azon terméketlen időszakának, amelyben történelmi sérelmek és félreértések domináltak, s kívánatos lenne, ha a következő időszakban a politikát az értelem jegyében a nagyvonalúság és a felelősség alakítaná.

"Ahogy az élet fejlődik, úgy fejt ki pozitív hatást ez az egyetem a magyar nemzetiségi kisebbség identitásának fejlődésére itt Szlovákiában. Remélni szeretném, hogy hasonló hatással van közös hazánk, a Szlovák Köztársaság iránti pozitív viszonyulásra és annak erősítésére" - fogalmazott a szlovák hírügynökség tájékoztatása szerint Gašparovič.

Az egyetem januárban távozó rektora, Albert Sándor emlékérmet adott át Ivan Gašparovič és Dušan Čaplovič részére, valamint Sólyom Lászlónak és Pálinkás Józsefnek, az MTA elnökének. Emlékérmet vehettek át azok a képviselők és kormánytagok is, akik 2003-ban a szlovák parlamentben szavazatukkal hozzájárultak a Selye János Egyetem létrehozásához.

para/MTI