Emelik a megye tulajdonában lévő kórházak alkalmazottainak fizetését?

2009. január 22. - 14:06 | Régió
Szerda délután sajtótájékoztatót tartott a Nagyszombat megyei önkormányzat, ahol a január elsejétől részvénytársaságokká alakult kórházak helyzete is szóba került.

Három ilyen intézményről, a dunaszedahelyi, a galántai és a szakolcai (Skalica) kórházról van szó, a meglepő az volt, hogy a kórházak igazgatói nem vettek részt a sajtótájékoztatón. Tibor Mikuš megyeelnök elmondta, hogy a fő cél továbbra is az, hogy a lakosságot továbbra is olyan körű és színvonalú egészségügyi ellátásban kell részesíteni, hogy mindenki elégedett lehessen, valamint tekintettel kell lenni a megyében a kétnyelvűségre is. Ezért a megyei önkormányzat együttműködik a helyi önkormányzatokkal. Dunaszerdahelyen a város 49 százalékban tulajdonos a kórházban, és csak Galántán ódzkodik egyelőre a város, tehát ott a megye a tulajdonos, de az összes intézmény működését koordinálja. Az adósságmentesítés folyamata is lezajlott, Dunaszerdahelyen 9 millió euró adóssága volt a kórháznak, a galántainak pedig 1,66 millió euró.

A megye lényegesnek tartja az alkalmazottak helyzetének stabilizálását épp ezért május elsejével emelnék a fizetésüket. A megye elnöke ezt nem konkretizálta, de több mint 2-3 és kevesebb mint 10 százalékos emelésről beszélt, további fizetésemelés pedig 2010. januárjától várható. További fontos cél az olyan gazdasági tevékenységek visszaállítása, amelyek hasznot hoznak az intézményeknek, Tibor Mikuš példaként a dunaszerdahelyi kórház gyógyszertárát hozta fel, amely havonta 27-33 ezer eurót hoz az intézménynek. De a megye azon lesz, hogy a gyorsmentés is visszakerüljön a kórházakoz, ill. speciális kivizsgálásokkal, gyógymódokkal bővítsék az ellátást. Egy közös egészségügyi tájékoztató rendszert is szeretnének.

Arra a kérdésre, hogy a megye nem tervez-e bevonni az átalakult intézményekbe stratégiai befektetőket, a megyeelnök úgy válaszolt, hogy ezen még nem gondolkodtak, ez jelenleg még korai, és a megyei önkormányzat is úgy döntött, hogy az első stratégiai partnerek a helyi önkormányzatok. A jövőben termászetesen a megye mérlegelni fogja, hogy milyen partnereket vonjon be a kórházakba. Optimalizálni kell a működési költségeket is, azaz meg kell szabadulni az olyan részektől, amelyek felesleges kiadást termelnek.

(elba)