Hamis ötven eurósok az Érsekújvári járásban

2009. január 22. - 12:09 | Régió
Az utóbbi időben több hamis ötven euróst találtak az Érsekújvári járásban és Párkányban is.

Mint azt Haládik Attila, a Párkányi Körzeti Rendőrkapitányság igazgatója elmondta, január folyamán 10 olyan eset fordult elő, hogy hamis ötven eurósra bukkantak. A bankjegyeket a tettesek igyekeztek kisebb helyeken forgalomba hozni, azaz büfékben, újságosbódékban, kisebb üzletekben fizettek velük, olyan helyeken, ahol sok ember fordul meg, és ahol ezt a nagyobb címletet még nem ismerik részletesebben, továbbá ahonnan nagyon gyorsan le lehet lépni.


Az eredeti ötven eurós bankjegy és a hamis bankó közt szemmel látható különbség van például abban, hogy az eredeti bankjegy elején a bal szélén a vízjeles sávban az 50 es szám erősebben látszik, főképp, ha sötétebb háttér előtt vesszük szemügyre, a bankjegy közepén pedig a fémcsík az eredeti ötvenesen sokkal szembetűnőbb, főképp, ha fénnyel szemben vizsgáljuk meg. Ha az ötven eurós bankjegy hátoldalán a jobb alsó sarokban alaposabban megnézzük az 50-es számot, akkor látható, hogy az 50-es számjegy barnás, szinte sötétbarna és fényvisszaverő, színjátszó is, ha fényben forgatjuk a bankót, míg a hamis ötven euróson ez a szám csupán lilásan színes. Ugyanezek a megkülönböztető jegyek érvényesek a hamis és a valódi 100 eurós bankjegyek esetében is. 

Sajnos a papír minőségében nagyon nehéz megkülönböztetni a hamisat az eredetitől, mert ebben a tekintetben nagyon jól sikerültek ezek a hamisítványok. A rendőrség egy hamis 20 euróst is talált, itt azt kell tudni, hogy az eredeti húsz eurós bankjegy közepén végighúzódó foszforeszkáló csík nagyon szembetűnő, miként a 20-as számjegy is, a hamis húsz eurós bakjegyen ez a csík és a számjegy nem igazán látszik. A rendőrség arra kéri a lakosságot és az üzletek eladóit is, hogy alaposabban nézzék meg az ötven eurós bankjegyeket és óvatosabban fogadják el, mert aki akár nem szándékosan is elfogadja a hamis pénzt és továbbadja azt, egy csomó kellemetlenségre és vizsgálatra számíthat – tudatta a Párkányi Körzeti Rendőrkapitányság igazgatója. A hamis pénz előállításáért és forgalmazásáért a BTK szerint háromtól nyolc évig terjedő szabadságvesztés róható ki, és még ha nem is szándékosan fizettünk a hamis pénzzel, a rendőrségi vizsgálatot még ebben az esetben sem úszhatjuk meg.


Portálunk egyébként úgy értesült, hogy Párkányban például a postán és a Jednota hipermarketben is találtak hamis ötven euróst. A rendőrség nyomoz az ügyben.  




csernák vilmos – paraméter

Címkék: hamis pénz