Korrupció miatt börtön az MKP egykori jelöltjének

2009. január 22. - 09:53 | Régió
Kenőpénz elfogadása miatt négyéves börtönbüntetésre ítélte a Legfelsőbb Bíróság Borovszky Lászlót, a galántai földhivatal egykori, MKP által jelölt elnökét.

A csütörtöki Pravda közlése szerint Borovszky az előző Dzurinda-kormány idején vezette a földhivatalt. A bíróság szerint egymillió koronát (33 194 eurót) kért egy mezőgazdasági földterület építkezési telekké nyilvánításáért.

2005-ben vádolta őt a rendőrség. A Speciális Bírósághoz került az ügy, amely négy év börtönbüntetéssel, 200 ezer korona (6639 euró) büntetéssel sújtotta, valamint öt évig nem dolgozhat állami hivatalnál. Ez ellen az ítélet ellen azonban Borovszky fellebbezett. Peter Préti a Legfelsőbb Bíróságtól pedig közölte, hogy az elutasította a fellebbezését. 

Rajta kívül vád alá helyezték a Nagyszombati kerületi földalap igazgatóját, Ladislav Gált is, aki ugyanattól a cégtől fogadott el 1,5 millió koronát (49 791 eurót), amiért hét évre börtönbe került, amelyet a Pravda állítása szerint jelenleg már tölt. Gált a korrupcióellenes egység rajtakapta a kenőpénz átvételekor, Borovszky azonban semmilyen pénzt nem kapott. A vitás telkek a galántai járásbeli Sopornya közelében fekszenek, ipari park épült volna rajtuk.

Sme.sk/para