Magyar iskolák is nyertek állami pályázatokon

2009. január 24. - 13:55 | Régió

Dunaszerdahelyi/Galántai/Vágsellyei/Komáromi járás. Két dunaszerdahelyi járásbeli magyar tannyelvű alapiskola nyert iskolafelújítási projektjével a régiófejlesztési minisztérium Közművelődési Létesítmények (Infraštruktúra Vzdelávania) pályázatán.

A 340 diákot oktató ekecsi (Dunaszerdahelyi járás) Arany János Alapiskola 763 ezer euróra (23 millió korona) pályázott, és 730 ezret (22 millió) meg is ítéltek nekik a nyolcadik körben az internetes közzététel szerint. A nyékvárkonyi (Dunaszerdahelyi járás) intézménynek 398 ezer eurót (12 millió korona) hagytak jóvá. Hivatalos értesítést még egyik iskola sem kapott.

Polák László ekecsi polgármester elmondta, hogy mind az öt iskolai épület hőszigetelését és fűtésének rekonstrukcióját jóváhagyták az ablakcserékkel együtt. A projekt kidolgozása dokumentációval együtt 24 ezer euró (745 ezer korona) volt. A munkát minden bizonnyal nyáron kezdhetik meg. Nyékvárkonyban Fekete János polgármester tájékoztatása szerint egy pozsonyi cégnek, az Europrojekt&Tender kft.-nek köszönhető a sikeres projekt, aminek köszönhetően a 187 gyereknek otthont adó intézmény új tetőt kap, és hőszigetelést valamint nyílászárócserét is végeznek.

A Komáromi járásban Nemesócsa nyert a Móra Ferenc Alapiskola felújítására 531 ezer eurót (16 millió korona), a gútai Corvin Mátyás Iskola 365 ezret (11 millió korona), a marcellházai magyar alapiskola pedig 962 ezer eurót (29 millió korona). A szintén komáromi járásbeli Ógyallán a szlovák tannyelvű iskola épületére ítéltek meg 763 ezer eurót (23 millió korona).

A Galántai járásban Jóka és a járási székhely járt sikerrel, mindkét helyen magyar tannyelvű alapiskolák épületeit újítják fel. Szereden pedig a Ján Ámos Komenský Alapiskola hőszigetelését odlhatják meg 929 ezer euróból (28 millió korona). Diószegen az egyesített iskola modernizációs projektje járt sikerrel, 730 ezer euróból (22 millió korona) kell gazdálkodniuk. Rajtuk kívül Vágpatta önkormányzata is örülhet fejlesztési tervei jelentős mértékű támogatásának.

Vágsellye városa esetében két óvoda és egy alapiskola felújításához, energetikailag gazdaságosabbá tételéhez járul hozzá a régiófejlesztési minisztérium.

j.d. - paraméter