A Pátria Rádió frekvenciaváltása nem fenyegeti a kisebbségi műsorokat

2009. január 28. - 13:27 | Régió
Nem fenyegeti a szlovákiai nemzeti kisebbségeknek szánt rádióműsorokat az a tény, hogy a pozsonyi Pátria Rádió február 2-tól a középhullámú műsorszórásról az ultrarövidhullámúra tér át - jelentette ki a közszolgálati Szlovák Rádió vezérigazgatója.

Miloslava Zemková keddi pozsonyi sajtótájékoztatóján ugyanakkor elismerte: a Pátria URH-adása Pozsonyban és környékén, illetve Kassa környékén nem lesz fogható. A probléma áthidalására a Szlovák Rádió a saját pozsonyi épületén lévő digitális adóból fogja ideiglenesen sugározni középhullámon a magyar műsort. Már csak az engedély kiadására várnak, amire a remények szerint rövidesen sor kerül. Kassa környékén azonban nemcsak a Pátriával, hanem az összes többi rádióval is problémák vannak, mert a régió műszakilag nem lefedett.

A Pátria Rádió magyar műsora azokon az URH-sávokon lesz fogható, amelyeken eddig a Rádio Devín és a Rádio FM volt hallható. Ez Érsekújváron a 94,6, Párkányban a 106,2, Kékkőn a 98,3, Losoncon a 98,0, Rozsnyón a 105,9, Kassán a 96,1 és Tőketerebesen a 106,7 MHz-es hullámhosszat jelenti. A Pátria Rádió műsora műholdon keresztül és interneten is fogható. Ehhez a használati útmutatót az érdeklődők rövidesen megtalálják majd a Szlovák Rádió honlapján – magyar nyelven is. Több kábeles műsorszolgáltató társaság is felvette kínálatába a Pátriát. Csehországban az UPC társaság kínálatában szerepel.

A középhullámról az ultrarövidhullámra való áttérés Zemková szerint már visszafordíthatatlan, mert a rádiónak nincs pénze az elavult középhullámú műsorsugárzás finanszírozására. Ezt eddig állami támogatásból oldották meg, de a szerződés január végén lejár. Megjegyezte: az URH jobb minőséget biztosít, s Európában lassan minden adó erre tér át.

A szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) és a Csemadok kulturális-társadalmi szervezet nyugtalanságának adott hangot amiatt, hogy a frekvenciaváltás után februártól nem minden, szlovákiai magyarok lakta régióban lesz hallható a közszolgálati Pátria Rádió magyar nyelvű műsora.

Hrubík Béla, a Csemadok országos elnöke kedden levelet intézett Dusan Caplovichoz, a szlovák kormány kisebbségekért felelős miniszterelnök-helyetteséhez, arra kérve őt, hogy a kormány haladéktalanul orvosolja a Pátria Rádió körül kialakult nyugtalanító helyzetet. A Csemadok elnöke elfogadhatatlannak tartja, hogy a frekvenciaváltás következtében, a Csallóköz nagy részében - Gútától, Dunaszerdahelyen át Pozsonyig - is elnémulhat a magyar adás.

A közszolgálati rádió azt állítja, hogy a változás a magyar adás hallgatói számára jobb vételi lehetőségeket jelent. Meghosszabbodik az adásidő is. A magyar adás februártól minden nap reggel hat órakor kezdődik és folyamatosan 18 óráig tart majd. Az eddigi, napi nyolc órás műsor tehát 12 órásra bővül.

Az átállás már évek óta téma volt, de pénzhiány miatt eddig nem valósult meg.

mti/para

Címkék: Pátria Rádió