Olcsóbb lesz a fűtés?

2009. február 3. - 23:48 | Régió
DUNASZERDAHELY - Huszonöt-harminc százalékkal olcsóbb lesz a távfűtés és a melegvíz-szolgáltatás a városban, ha a hőszolgáltató vállalat beváltja a minap nyilvánosságra hozott terveit.

Két éven belül a jelenlegi kilenc fűtőház szerepét új, kombinált „kazánház”, ún. hőerőmű venné át a Southerm új többségi tulajdonosa, a GGE Rt. tervei szerint. A hőerőmű faforgács égetéséből állítana elő energiát, de biomasszára is működne, ráadásul a hőn kívül villamos áramot is fejlesztene. A dunaszerdahelyi hőszolgáltató és lakáskezelő vállalat többségi tulajdonosa 9,96 millió eurót (300 millió korona) tervez a fejlesztésre fordítani, miközben európai uniós támogatással is számol.

Karol Bock, a Southerm igazgatója szerint az új technológiának köszönhetően 25-30 százalékkal lenne olcsóbb a fűtés és a meleg víz a város lakosságának, ráadásul nem függnének teljes mértékben a gázszolgáltatótól. Tájékoztatása szerint a GGE további fejlesztési tervei között szerepel a speciális, jól szigetelt vezetékrendszer kiépítése, amely által egy százalékra csökkenne hőveszteség a szállítás következtében.

Az első kombinált hőerőművet egy már meglévő kazánházban létesítenék az Újfalu (Nová ves)-lakótelepen.

csl

Címkék: fűtés, gázár