Pázmány csütörtököt mondott…

2009. február 11. - 18:17 | Régió
Pázmány Péter sajtónyilatkozatban jelentette be szerdán, hogy csütörtökön távozik a dunaszerdahelyi önkormányzat éléről.

„Döntésemet nem személyes okokból hoztam meg és nem is a rám nehezedő külső nyomásgyakorlás kényszerített erre, hanem a felelősség azért, hogy zavartalanul megvalósulhassanak a város ez évre tervezett beruházásai“, áll a Pázmány által jegyzett kommünikében.

A volt polgármester, akit az alkotmánybíróság a 2006-os polgármester-választáson identifikált törvénytelenségek miatt 2008 novemberében fosztott meg polgármesteri mandátumától, ez idáig egy belügyminisztériumi módszertani vélemény alapján maradt a város élén. Amely helyzetet időközben több alkotmányjogász is megkérdőjelezett, kedden pedig a járási ügyészség a dunaszerdahelyi városházára eljuttatott óvásban kifogásolt, megállapítva, hogy Pázmány Péter semminemű munkajogi és vagyonjogi ügyletben nem képviselheti a várost. Nevezett azonban előzőleg ennek ellenére a város nevében írt alá  egy banki hitelszerződést, holott annak idején Antal Ágota, független képviselő többedmagával figyelmeztetett arra, hogy a jogügylet törvénytelen.

Pázmány a bizonytalan jogi helyzetre való tekintettel döntötte el, hogy nem ragaszkodik tovább a polgármesteri ügyvezetői poszthoz, amelyre különben sem volt jogosultsága. Saját bevallása szerint azért távozik a városházáról, hogy a város meríthesse azt a 3,3 millió eurós banki hitelt, amelynek igénylését annak idején az önkormányzati képviselők a városi beruházásokra szántak. Pázmány a végleges visszavonulásról azért döntött, mert szeretné, hogy a város fölösleges huzavonák nélkül megkezdhesse az ezévi beruházásokat, és ne legyenek, úgymond, elbocsátások.

Az időközi polgármester-választásra április 25-én kerül sor Dunaszerdahelyen.

sita/para