Csallóközi diákok – szépen, magyarul

2009. február 12. - 12:26 | Régió
Tizenöt alapiskolás részvételével rendezték meg tegnap a Szép magyar beszéd országos diákverseny járási fordulóját a Dunaszerdahelyi Szabadidőközpontban.

A kétszázötven éve született nagy magyar nyelvújító, Kazinczy Ferenc jelmondata – „Jót és jól! Ebben áll a nagy titok” – szellemében igyekeztek megfelelni a három versenyfeladatnak a résztvevők, köztük először induló két szem alsó tagozatos kisdiákkal. Az öttagú zsűri elnökeként aztán Tóth Ildikó, a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Gimnázium tanára értékelésében elmondta, hogy a versenyzők zömének talán a választható témára – Ilyen vagyok, Könyveken keresztül látni a világot, Bemutatom a családom, Velem mindig történik valami, Rég volt, igaz volt – történő szövegszerkesztés sikerült a legjobban. Okulásul természetesen a leggyakrabban előfordult hangsúlyozási, tagolási, értelmezési, szótévesztési (pl. helység – helyiség, emberség – emberiség) hibákra is felhívta a figyelmet, hogy a csallóköziekre oly jellemző suk-, süközést ne is említsük. 

A zsűri végül a járási forduló díjait a következő tanulóknak ítélte oda – alsó tagozatosok: 1. Sátor Imre (Nagymagyari AI), 2. Keszi Denis (Dióspatonyi AI; felső tagozatosok: 1. Cséfai Dóra (Dióspatonyi AI), 2. Kovács Katalin Mária (dunaszerdahelyi Vámbéry AI), 3. Katona Krisztina (Nyárasdi AI). A díjazottak valamennyien könyvvásárlási utalványt kaptak jutalmul és február 26-án indulhatnak a Szép magyar beszéd Somorján tartandó megyei versenyén. 

(–ck)