Körkép a dohányzást korlátozó törvény elfogadása után

2009. február 19. - 16:46 | Régió
NAGYMEGYER - Szeptembertől lép érvénybe a dohányzást szabályozó törvény, melyet a napokban fogadott el a szlovák parlament. A jogszabály szerint olyan vendéglátó-ipari egységben nem lehet rágyújtani, ahol ételt szolgálnak fel.

Ha az ilyen bárok és éttermek tulajdonosai szeretnének a cigarettázó vendégeik kedvébe is járni, akkor azokat egy fallal elválasztott külön helyiségben kell fogadniuk. A törvény azt is kimondja, hogy a dohányosoknak kialakított helyiség nem lehet nagyobb, mint a nem dohányzóké, valamint a bejárati ajtónak és az illemhelyekre vezető ajtóknak is a nem dohányzóknak fenntartott részben kell lenniük.

A turizmusra „szakosodott” Nagymegyeren néhány étterem és bár működtetőjénél érdeklődtünk a megoldásokról. A Szent István utcában több ilyen vendéglátóhely is található, az egyik étterem tulajdonosa, Michnya Róbert egyértelmű választ adott: „Nálunk megszüntetjük a dohányzást, mert műszakilag nem látom megoldhatónak a nem olyan nagy alapterületű éttermünk kettéválasztását. A dohányzás kitiltásával mintegy húsz százalékos forgalomkieséssel számolok. Úgy gondolom, hogy hamar megszokják majd az új rendszert az emberek, s idővel minden visszaállhat a régi kerékvágásba.”

Ugyanebben az utcában található egy másik étterem is, ennek tulajdonosa, Lelovics Zsolt könnyebb helyzetben van, hiszen vendéglője két jól elválasztott teremből áll, külön bejáratokkal és szociális helyiségekkel. A konyhát továbbra is üzemeltetni fogják, még ha így télvíz idején sokkal gyérebb is a forgalom. A városban több kisebb bár is működik, az egyik ilyenben éppen most intézi konyhája beindítását Lukovics Győző tulajdonos, aki szerint egyszerű a képlet, náluk tilos lesz a dohányzás, aki cigarettázni akar, az majd elszívja a bár előtt. Szerinte az lett volna a legjobb, ha teljesen betiltják a füstölést a vendéglátóhelyeken.

A városközpontban található Sport Café egyben fogadóiroda is, de étkezni is lehet a kis alapterületű bárban, Kosár István tulajdonos úgy tervezi, hogy már márciustól megtiltja a dohányzást, mivel a cigarettázók sokszor bizony egyáltalán nincsenek tekintettel a nemdohányzókra. E rövid felmérésünk alapján is érzékelhető, hogy a nagymegyeri vendéglátósók nagyon fontosnak tartják az étkeztetésből származó bevételeket, és ezt nem is hajlandók feláldozni a dohányosok oltárán. Szlovákia lakosságának mintegy két harmada egyébként a nem dohányzók táborát erősíti, a cigarettázás korlátozásával meglesz annak az esélye, hogy ezek az emberek most már be is térjenek az olyan, füstmentes zónáknak nyilvánított éttermekbe és bárokba, ahol ételt is felszolgálnak.

Kovács Zoltán