Végleges? Mégis 4 polgármesterjelöltje van Dunaszerdahelynek

2009. március 5. - 18:24 | Régió
Visszalépett a jelöltségtől Nyári László, akit a Robert Nemcsics-féle Liga – Polgári Liberális Párt delegált a dunaszerdahelyi időközi polgármester-választásra. Mondok Árpád lett a választási bizottság elnöke, az egyik független jelöltet pedig följelentették…

Nyári László sorsa a 2009. április 25-én esedékes időközi polgármester-választásokat felügyelő városi választási bizottság március 5-i ülésén dőlt el. A szóban forgó ülést Iveta Lánczosová (SDKÚ-DS) a városi választási bizottság alelnöke hívta össze, miután kiderült, hogy a Magyar Koalíció Pártja városi szervezete által nominált Bugár Zoltánt lemondott, helyére pedig az eddigi póttagot, Fekete Anikót jelölték.

Bugár egyszersmind a városi választási bizottság megválasztott elnöke volt, így a bizottsági tagok, nevezetesen Iveta Lánczosová, Mondok Árpád (SDĽ), Fekete Anikó, Margita Balázsyová (Slobodné fórum) valamint Anton Daniel (ĽS-HZDS) sorsolással eldöntötték, hogy Mondok Árpád lesz az új elnök.

Mondok Árpád eztán előterjesztette a Liga - Polgári Liberális Párt hivatalos értesítőjét, amely szerint a párt által delegált Nyári László jelölését visszavonják. A bizottság tagjai a döntést egyhangúlag tudomásul vették, majd a fennmaradó polgármesterjelöltek - Antal Ágota (független), Hájos Zoltán (MKP), Nagy László (független), valamint Öllös Csaba (független) - kandidatúrájához szükséges lakossági ajánlásokat, Hájos esetében pedig a pártszervezet ajánlását átvizsgálva, hivatalos jegyzékbe vették mind a négy jelöltet. Eszerint, ha időközben valamelyikük nem mond le a jelölésről, illetve a pártdelegált Hájos jelölését nem vonja vissza az MKP városi szervezete, négy polgármesterjelölt mérkőzik majd meg egymással az április 25-i időközi polgármester-választásokon.

A bizottsági tagok eztán tudomásul vették az MKP városi szervezete feljelentését, amely szerint Nagy László, az egyik független jelölt városszerte elhelyezett billbordjai, valamint a nevében kézbesített szórólapok törvénysértésnek minősülnek. A városi választási bizottság ez ügyben a központi választási bizottsághoz fordul.

Április 25-én azért lesz Dunaszerdahelyen időközi polgármester-választás, mert a kassai Alkotmánybíróság 2008 novemberében törvénysértések miatt semmissé nyilvánította a 2006-ban tartott vonatkozó választás eredményét.

A négy jelölt közül Antal Ágota és Öllös Csaba is pályázott már a posztra 2006-ban. Öllös akkor visszalépett egy másik független jelölt Örzsik Ödön javára, Antal Ágota ugyanekkor mindössze 76 szavazattal szerzett kevesebbet, mint Pázmány Péter, aki épp Antal alkotmánybírósági panaszának következményeként vesztette el mandátumát. A vizsgálat következményeként az alkotmánybíróság Pázmány mandátumát 2008 novemberében érvénytelenítette a választási törvény többszöri megsértése miatt. Hájos és Nagy első ízben indulnak a polgármester-választáson.

-para-