Így mulat egy MKP-s úrnő Rimaszécsen

2009. március 6. - 10:54 | Régió
A jelek szerint kikerülte a világgazdasági válság Rimaszécset, a gömöri nagyközség MKP-s többségű önkormányzata fizetésemeléseket hagyott jóvá.

Míg 2008-ban a rimaszécsi községi hivatal dolgozóinak fizetéseire 128 194 eurót (3 862 000 korona) hagytak jóvá, az általános vilgágazdasági válság kellős közepén, 2009 elején ezt az összeget jócskán, egész pontosan 46 425 euróval (1 398 602 korona) megemelték.

Tiszta haszon ebben a faluban hivatalnokoskodni, átszámítva az alig tucatnyi alkalmazottra 174 620 eurót (5 260 602 korona) költenek az ínséges időkben.  Ez megközelítőleg 1455 eurós, 43 838 koronának megfelelő átlag bruttóbérre osztható el 12 alkalmazott esetében. Ami körülbelül a duplája a tavalyi országos átlagkeresetnek!

De hogy ne legyenek filléres gondjai a község első asszonyának, így felemelték az MKP színekben megválasztott Stubendek Márta fizetését is. A nem egészen kétezer fős település polgármesterének a törvény szerint az országos átlagbér 2,2-szerese a havi jutalma. Ami magában véve sem egy rossz kis összeg, plána ha ehhez az összeghez most még 51 százalékos béremelést is megszavaztak a helyi MKP-sok. Akik most mindent át tudnak vinni, mert többségben vannak. Ezután a fizetésemelés után a rimaszécsi polgármester asszony havi jutalma  2300 euró (70 ezer korona) korona körül mozog. Nem kis pénz egy olyan faluban, ahol a munkaképes lakosságnak talán a tizede ha dolgozik, az is csak éppen minimálbérért!

A fizetésemeléshez a tavalyi évben elvégzett munkájáért külön jutalmat is kapott Stubendek Márta pártszolgatársaitól. Méghozzá valószínűleg azért az értékes és pótolhatatlan munkáért, amit 2008 májusától – az alkotmánybíróságnak a helyhatósági választások eredményét törlő döntése óta – egészen november végéig, az időközi választásokig mint önmaga helyettesítője töltött be. Aminek jogosultsága szintén kétséges, hiszen ez a rimaszécsi eset nagyon hajaz a dunaszerdahelyire, ahol Pázmány kénytelen volt távozni posztjáról, mint önmagát helyettesítő.

-gemma, p.