Nem maradtak orvos nélkül

2009. március 7. - 13:30 | Régió
NAGYLÉG – Megoldódott a kétezer lélekszámú község lakosainak gondja, legalábbis azoké akik azzal fordultak felháborodva a sajtóhoz  február végén, hogy a község távozó körzeti orvosa úgy tájékoztatta őket, márciustól ellátás nélkül maradnak, és még a receptjeiket sem lesz, aki felírja.

Bolemant Lilla, a körzeti rendelőt is működtető Vitalita nonprofit társulás igazgatója oszlatta el a tévhitet. “Beleš Branislav valóban beadta felmondását, de sajnálatos módon a lakosságot félretájékoztatták. Március 2-tól új orvos, Polónyi Pavel vette át  a rendelést, hiszen világos volt számunkra, hogy nem maradhat ellátás nélkül a falu” – nyilatkozta az egészségügyi  és szociális komplexum igazgatója. Mint mondta, annál is inkább fontos számukra az általános orvosi szolgáltatás zavartalansága, mivel mintegy 800 kliens tartozik hozzájuk, és a Vitalita által működtetett szociális otthon előnye más hasonló célú intézményekkel szemben, hogy a bentlakóknak helyben tudnak házi orvosi szolgáltatást biztosítani, nem kell a hozzátartozóknak másutt intézkedni.

Idén további változások elé is néz az intézmény. Januártól, leállították a rehabilitációs fekvőrészleget, mivel a biztosítók összesen csupán havi 18 beteg kezelésének kiadási költségeit vállalták, ami lehetetlenné tette a folytatást, mivel nagy veszteségeket termelt az osztály. Az engedélyük azonban továbbra is megvan, és reményeik szerint csak ideiglenes ez az állapot, a biztosítókkal való tárgyalások folyamatban vannak. Addig is, a hosszan tartó betegségek részlege, az utókezelési osztály viszont alkalmas rehabilitációs kezelések megvalósítására is, a betegek rendelkezésére áll rehabilitációs orvos.

Ami az idei terveiket illeti, a szociális részleget szeretnék tovább fejleszteni és bővítenék a rehabilitációs részleg plusz szolgáltatásait.További szakrendelőknek is lenne hely a komplexumban, a teljesebb körű ellátás érdekében érdeklődő orvosoknak bérleti kedvezményt is kínálnak.

jd