Összefogással megelőzhető a válság regionális hatása?

2009. március 11. - 12:13 | Régió
Találkozót szervezett kis-, közép- és nagyvállalatok képviselőivel a dunaszerdahelyi munkaügyi hivatal a gazdasági válság hatásairól a régió munkaerőpiacára. Ismertették a munkaadóknak és munkavállalóknak járó pénzügyi támogatási formákat és a gazdasági válságkezelő kormányrendeleteket.
A találkozóra sok vállalkozó és vállalat jött el, köztük a járás legnagyobbjai is, mint amilyen a nagymegyeri Edscha, Euromilk, Termál Kft., a dunaszerdahelyi Tauris, Wertheim vagy Metrans, vagy a somorjai Calearo.

Balódi László, a foglalkoztatási főosztály vezetője ismertette azokat a rendelkezéseket és jogszabályokat, amelyek a válság hatásait csökkenthetik. Köztük olyanokat is, amelyekkel talán megelőzhetőek az elbocsátások. „Nehéz új, szakképzett munkaerőt szerezni, ezért nem biztos, hogy rögtön elbocsátásokkal kell reagálni a piac ingadozásaira. Vannak támogatási lehetőségek, amelyekkel átvészelhető pl. egy-egy megrendelésileg problémás időszak“ – mondta a szakember. Két új szabályt is ismertetett, amelyek március 1-vel lépnek érvénybe, ezek a munkahelyek megtartásáért járó és az új munkahely létesítéséért járó támogatások, amelyekről bővebben a hivatalban tájékozódhatnak. Nagy vonalakban munkaidő-csökkentésen és bér- vagy illetékhozzájáruláson alapulnak.

A találkozón kiderült, hogy a járásban a helyzet komoly, de nem válságos. „Azt kell tudatosítani, hogy a hivatalunk nem munkanélküliek gyülekezésére szolgál, hanem közvetítő szerepét kihasználva nagy segítség lehet a régió vállalkozóinak. Tudunk segíteni, ha a vállalkozóknak gondjai vannak, pl. informálhatjuk őket más cégek igényeiről, megrendeléseiről“ – mondta Balódi László. Szerinte már az is pozitív gondolkodásra ad okot, hogy jelenleg három nagy beruházóval is kapcsolatban vannak, amelyek a válság ellenére nagy és komoly tervekkel keresték meg őket. Egy idegenforgalmi érdekeltségű cég több mint 6,5 millió euró eurót (200 millió korona) invesztálna régiónkban, és minimum 50 emberre lenne szüksége. Egy építőipari vállalat 60 alkalmazottat keres, akiknek kiválasztását és iskolázását már végzi a munkaügyi hivatal, végül egy nagyobb befektető a szórakoztatás – szabadidő területéről is képben van, igaz, ez mindössze 5-10 alkalmazottal számol.

A résztvevők visszajelzései alapján a találkozó hasznos volt. A Dunatex Rt. bérelszámolója és személyzeti felelőse, Csicsay Alica szerint több hasonló rendezvény is lehetne, hogy minél pontosabb információval rendelkezzenek. „Biztosan ki fog használni a vállalatunk több támogatásoi formát is“ – nyilatkozta lapunknak. Hasonlóan vélekedett egy most induló pékség tulajdonosa is. Vásárúton 15-20 személyt alkalmaznának az új technológiás pékségükben, amelyet májustól terveznek beindítani. „Az alkamazottak kiválasztásánál is igénybe vesszük a munkaügyi hivatal szolgáltatásait és a támogatásoi formák közül a pályakezdős valamint az illetékátfizetési tűnik a legígéretesebbnek“ – mondta Bakó Ferenc.

jd.