Évforduló: 10 éve történt a dunaszerdahelyi tízes gyilkosság

2009. március 25. - 13:12 | Régió
Tíz évvel ezelőtt, 1999. március 25-én máig ismeretlen személyek a dunaszerdahelyi Fontána bárban lemészárolták a Pápay-bűnbanda tíz tagját.

A semmi rosszat sem sejtő maffiavezér, Pápay Tibor társaival kártyázott, amikor este fél nyolc után három álarcos személy rontott be a helyiségbe, „Rendőrség, mindenki a földre!“ – szlovák felkiáltással. A felszólításra a földszinten levő alkalmi vendégek és az emeleten tartózkodó bűnbanda tagjai is engedelmeskedtek.

A következő pillanatban a háromból két álarcos férfi felrohant az emeletre, és Kalasnyikov géppisztolyokból leadott sorozatokkal lemészárolta a Pápay-klán tíz tagját. Kilencen azonnal meghaltak, a tizedik személy kórházba szállítása utan halt meg. A bérgyilkosok a bejárathoz közel várakozó gépkocsival menekültek el a helyszínről.

Hosszas nyomozás után hét személyt gyanúsítottak meg a gyilkossággal kapcsolatban. Közülük négyet - az R. fivéreket: Csabát és Szilárdot, továbbá Sz. Árpádot és V. Richárdot a mészárlás megszervezésével, fegyverek beszerzésével, bérgyilkosok felhajtásával, egy gyilkossági kísérlettel és egy magyarországi személy zsarolásával vádoltak meg. Egyik lehetséges felbujtóként az ugyancsak dunaszerdahelyi S. Lajost nevezték meg, aki azóta sem került elő.

Az azóta eltelt időszakban a gyanúsítottak szabadlábra kerültek, vizsgálati fogságuk öt éve lejárt. Sz. Árpád 2005-ben Nagyabonytól nem messze, saját gyorshajtása miatt bekövetkezett közúti balesetben meghalt. Az R. fivérek, Csaba és Szilárd 2008. szeptember 17-én egy üzleti megbeszélésre mentek, azóta nem találják őket.

-para-