Tisztelet és megbecsülés a pedagógusoknak

2009. március 27. - 12:31 | Régió
DUNASZERDAHELY/SOMORJA – A nemzetek tanítójának születési évfordulóján pedagógusnapok voltak-lesznek országszerte.

Ján Amos Komenskýt, a 16-17. század fordulóján élt cseh pedagógust tekintik az első modern tanítónak, akinek alapelvei máig meghatározzák az oktatási rendszereket. 1592. március 28-án született, ezért Szlovákiában e napot nevezték ki a pedagógusok ünnepévé. A nemzetközi pedagógusnap június első vasárnapján van (Magyarországon is ekkor ünneplik), mivel az UNESCO ezen a napon fogadta el a pedagógusjogokról szóló határozatot.

Dunaszerdahelyen hatodik alkalommal szervezte meg az önkormányzat a város alapiskolai, óvodai és művészeti alapiskolai pedagógusainak tiszteletére a városi tanítónapot a művelődési központban. Húsz pedagógus pénzjutalmat, virágot és elismerő oklevelet vehetett át Hulkó Gábor alpolgármestertől, Nagy Krisztiántól, az oktatási bizottság elnökétől, valamint Nagy Évától, a városháza oktatási osztályának vezetőjétől.

„A legjobban az esik, hogy a kollégák elismerése alapján kaptam ezt a díjat” – nyilatkozta a Paraméternek Masszi János, a Vámbéry Alapiskola igazgató-helyettese. Ugyanis a pedagógusokat hagyományosan az intézmények kollektívája javasolja a díjra. Čermáková Marta, a Smetana ligeti szlovák alapiskola ugyancsak díjazott pedagógusa 26 éve van a pályán, és ez az első ilyen elismerése. „Nagyon örülök a kollégáim elismerésének és köszönöm bizalmukat” – mondta az alsótagozatos oktató az iskolások műsorával egybekötött rendezvényt követően.

Somorján pénteken délután kerül sor az önkormányzati díjak átadására. Bárdos Gábor alpolgármester tájékoztatása alapján a város mintegy 200 pedagógusa – köztük a nyugdíjasok is – kapott meghívót a dunaszerdahelyihez hasonló menetű rendezvényre és az utána következő ünnepi ebédre. Náluk 12 pedagógus kap pénzjutalmat és Comenius-emlékplakettet az iskolák vezetőségének javaslata és az oktatási szakbizottság döntése alapján. Kitüntetett pedagógusok Vajas István, a tanügyi hivatal vezetőjének tájékoztatása alapján: Gabriela Bartalová, Marta Izsófová (ZŠ Mateja Bela), Éva Bartalos, Lívia Varga, Viktor Kecskeméthy (Corvin Mátyás Alapiskola), Eva Lelkesová (Tejfalui alapiskola), Anna Prachárová, Brigita Hegyiová (Németh-Samorínszky István Művészeti AI); óvodák: Eva Feketeová, Judita Víghová, Agneša Borárosová, Alžbeta Kósaová.

para