Magyar szélsőségest tartóztattak le a szlovák hatóságok

2009. április 1. - 12:47 | Régió
TŐKETEREBES/BORSI – A kelet-szlovákiai községben tartóztatott le a rendőrség egy magyarországi szélsőségest, aki a Nemzeti Őrsereg zászlaját lengette. Elítélték a férfit, frissítve: 17.13

Röviddel ezután a tőketerebesi járási bíróság tízhónapos feltételes szabadságvesztést szabott ki az illetőre - informált a kassai kerületi rendőrkapitány, Juraj Bukuš.

A 41 éves magyarországi tanár a hétvégén Borsi községben részt vett II. Rákóczi Ferenc születésének 333. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen. Ezalatt az autóból előhúzta a szélsőséges magyarországi szervezet lobogóját, amely Szlovákiában be van tiltva, mivel Bukuš elmondása szerint az a nemzeti szocializmus és nacionalizmus magyar verzióját támogatja, és a magyar nemzetet felsőbbrendűnek kiáltja ki a Kárpát-medencében.

A rendőrkapitány közlése szerint a hatóságok számára nem volt ismeretlen a személy. Tavaly novemberben ő is menetelt együtt a magyar szélsőségesekkel Királyhelmecen. A rendőrség akkor 28 személyt állított elő és vádolt extrémista jelképek propagálásával. Ez az esemény éles vitákat váltott ki Budapest és Pozsony között.

Sme.sk/para