Mennyi az annyi? Kampánypénzekről írt az Új Szó

2009. április 21. - 15:25 | Régió
Számba vette az Új Szó, hogy mennyit költenek a dunaszerdahelyi polgármesterjelöltek a szombaton esedékes időközi polgármester-választások előtti kampányra.

Bár a hatályos jogszabály nem teszi kötelezővé, a jelöltek közül ketten hajlandóak voltak számokról is beszélni az általánosságok mellett. Azonban a kiadványok, azok minősége és a rendezvények nagysága következtetni enged az euróezrekre.

A választások négy jelöltje közül egyedül Antal Ágota független jelölt tette közzé a lap érdeklődésére, hogy választási kampánya 46 ezer euróba (1,3 millió korona) került, amelyet saját forrásból, támogatók és vállalkozók segítségével gyűjtött össze.

Nagy László elmondta: az összeget a választások után hozza nyilvánosságra, addig is annyit közöt előzetesen, hogy saját maga 1500 euróval, kampányfőnöke szintén ugyanekkora összeggel járult hozzá a kiadásaihoz, és egy vállakozó is támogatta.

Hájos Zoltán és Öllös Csaba nem akart válaszolni az Új Szó kérdésére. Előbbi a választások után teszi közzé a kiadásokat.

Köztudott azonban, hogy a billboardok és bigboardok bérleti díja 165 euró (5000 korona) körül mozog, előállításuk ugyanennyibe kerül. Továbbá a külföldi zenekarok gázsija 6000 eurónál kezdődik (180 ezer korona), amihez jön még a technika és rendezvénybiztosítás. Mivel a meghirdetett kampányrendezvények sora az MKP és az Összefogással a Holnapért Társulás esetében nyúlik a leghosszabbra, nyilvánvaló, hogy több millió koronát költöttek jelöltjük, Hájos Zoltán népszerűsítésére.

A lap a Fair Play Szövetség önkormányzati szakértőjét is kérdezte a témával kapcsolatban, aki hangsúlyozta: sajnálatos, ha a jelöltek titkolják választóik előtt a kiadásokat – még akkor is, ha a törvény nem határozza meg, mennyit költhetnek a kampányra.

Forrás: Új Szó