A sikkasztó, uzsorás, garázda és a kábszeres

2009. április 26. - 09:30 | Régió
Az anyagi károkozás tekintetében mindenképpen annak a 46 éves dunaszerdahelyi férfinak az esete kívánkozik a járási rendőrkapitányság bűnmegelőzési osztálya friss sajtóhíreinek élére, aki ellen 10 684 euró elsikkasztásának vádjával indult eljárás.

Az illető férfi tavaly egy családi ház felújítási munkálataira fokozatosan 1 238 400 koronát (41 110 eurót) vett át a ház asszonyától, ám a megegyezett rekonstrukciós munkákat csupán 916 620 korona (30 426 euró) értékben végezte el. Mivel a fennmaradó pénz felhasználását semmilyen számlákkal nem tudta igazolni s azt nem is adta vissza megbízójának, most sikkasztásért egytől öt évig terjedő szabadságvesztés fenyegeti.

Uzsora bűncselekményének vádjával egy 54 éves, szintén dunaszerdahelyi férfinak kell szembesülnie, aki az anyagilag megszorult károsultaknak különböző összegű kölcsönöket nyújtott készpénzben, ám ha ezeket a szűkre szabott terminusban nem tudták megadni, már százszázalékos kamattal követelte tőlük vissza. Ennek a bűncselekménynek a büntetési tétele egyébként háromtól nyolc évig terjedő dutyi.

Rendőrségi kezdeményezésre a garázdaság nyilvános helyen elkövetett, közbotrányt keltő módja miatt kerül a törvény emberei elé egy 20 éves dunaszerdahelyi fiatalember, aki a város egyik alapiskolája előtt egyszerűen letolta a gatyáját és a számos, még fiatalkorú tanuló jelenlétében illetlen ajánlatokat tett a járókelőknek. Mindezért hat hónaptól akár három évre terjedően is rácsok mögé kerülhet.

Kábítószer tiltott előállítása, tartása és a vele való kereskedés bűncselekménye elkövetésének vádjával a rendőrség ezúttal egy 27 éves somorjai férfi ellen indított eljárást. Az illetőnél múlt év decemberében egy ellenőrzés során a rend őrei olyan injekciós fecskendőt találtak, amely a szakértői vélemény szerint mintegy 15 egyszeri drogadagnak megfelelő metamfetamínt tartalmazott. De volt nála ugyanez papírtasakokban is, valamint igelit zacskókban olyan mennyiségű szárított kender, amelyből mintegy másfél száz spangli mariska, mind közönségesen egyszeri használatra szolgáló drogadag készíthető. A lefülelt kábszerest négytől tíz évig terjedő börtönbüntetés fenyegeti.

(–mm/–ck)