Čaplovič elismerte a szlovákiai magyar iskolák szlováknyelv-oktatását

2009. május 21. - 13:53 | Régió

DUNASZERDAHELY – A szlovákiai magyar oktatás, hangsúlyosabban az azon belüli szlováknyelv-okatatás időszerű problémáiról beszélgetett a miniszterelnök-helyettes a Szlovákiai Magyar Pedagógusszövetség és a Szlovákiai Magyar Iskolaigazgatók képviselőivel.

Dušan Čaplovič, a kisebbségi ügyek felelős kormányalelnöke a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Alapiskola vendége volt csütörtökön délelőtt. Saját szemével győződött meg róla, hogy mind az alsó, mind a felsőtagozaton megfelelő színvonalon folyik a szlováknyelv-oktatás, és a diákok a hivatalos látogatás és az azt kísérő médiafigyelem ellenére is jól teljesítettek a spontán óralátogatásokon. A miniszterelnök-helyettes meg volt elégedve a látottakkal, és követendő példának tartotta a kommunikáción alapuló oktatási módszereket.

Fibi Sándor, a Szlovákiai Magyar Iskolaigazgatók elnöke, Pék László, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke, valamint A. Szabó László, a dunaszerdahelyi magángimnázium igazgatója a szlovákiai magyar iskolákat sújtó rendelkezések és megoldatlan problémák felé terelte Čaplovič figyelmét. Megoldásokat javasoltak a tankönyvek problémájára, az óvodai és alsó tagozatos szlováknyelv-oktatáshoz, módszertani központ létrehozásához, középiskolai szakkönyvek kiadásához, és a közös szlovák-magyar történelemkönyv kérdéséhez, valamint kérték ezek támogatását.



Dušan Čaplovič elmondta, hogy nyitott ajtón kopogtatnak, képviselni fogja érdekeiket úgy a kormányban, mind az oktatási minisztériumnál. Fibi Sándor többször hangsúlyozta, hogy senki nem mondhatja, hogy nem fordítanak kellő figyelmet az államnyelv oktatására, valamint, hogy drákói intézkedések helyett anyanyelvi módszertani képzésekre, megfelelő tárgyi, tankönyvi és személyi feltételek biztosítására van szüksége a szlovákiai magyar iskoláknak. A találkozót követően Fibi elmondta, hogy bízik Čaplovič támogatásában és reményei szerint Ján Mikolajjal is tárgyalásokat tudnak folytatni. Hasonlóan nyilatkozott Pék László, az SZMPSZ elnöke is, aki már elkészítette a pedagógiai módszertani központ kihelyezettségének tervezetét, amely a kisebbségi iskolák igényeit, pedagógusainak továbbképzését hivatott koordináln, és amelynek létrehozását a miniszterelnök-helyettes támogatja.

para