Álomba illő városháza formálódik?

2009. június 3. - 08:16 | Régió
DUNASZERDAHELY – Hatékony és gyors ügyintézés, akár a város weboldaláról, modern informatikai rendszer, teljesítmény alapján bérezett alkalmazottak – ez mind, amit a városi hivatal átszervezése hivatott segíteni.

Hájos Zoltán polgármester javaslatát az átszervezésről a képviselő-testületi ülésen jóváhagyták, és az június elsejével életbe is lépett. Ennek köszönhetően a szakosztályokat úgy alkotják meg, hogy a polgárok kérelmeivel, indítványaival kapcsolatban nem alakuljon ki az eddigiekben tapasztalható halasztgatás, illetve félmegoldások. A polgármester ezzel kapcsolatban fontosnak tartja, hogy egy szakosztály elegendő legyen egy kérelem elbírálásához, és ne egymás közt adogassák a lakosok kérelmeit az egyes részlegek.

Négy szakosztály marad: pénzügyi és vagyon nyilvántartási, oktatásügyi, sport, szociális és kulturális, technikai és invesztíciós, illetve környezetvédelmi. Az eddigi elbírálást akadályozta az is, ha valaki lebetegedett, vagy szabadságra ment. A polgármester viszont hangsúlyozta, hogy ezentúl egy szakosztályon belül mindenkinek meglesz a helyettese, ami a segítheti a gördülékenyebb munkavégzést. Hozzátette, mindehhez először is a munkakörök optimalizációjára, átszervezésére van szükség. Minden bizonnyal sor kerül ugyanakkor elbocsátásokra is, de amint fogalmazott, először is a munkahelyek struktúráját alkották meg, majd csak ezután eshet szó arról, ki milyen feladatot fog betölteni, illetve ki az, akit esetlegesen elbocsátanak majd. Úgy vélte, június folyamán mindez kiderül.

Korábban megtudtuk, hogy a városi hivatalnak spórolásra is szüksége lesz, ugyanis az önkormányzatok idén jóval kevesebb pénzt kaptak. Hájos Zoltán ezzel kapcsolatban közölte, hogy egyrészt az átszervezéssel elérhető hatékonyság már egyfajta spórolást jelent, ezenkívül az alkalmazottak jutalmazásán is változtatni fognak. Úgy vélekedett, nem arra van szükség, hogy válság idején az elöljárók lemondjanak fizetésükről, inkább azt kell elkerülni, hogy ne feleslegesen fizessenek ki összegeket. A jutalmazási rendszer annyiban változik, hogy a szakosztályvezetők ezentúl minden hónapban értékelik az alkalmazottakat, és ez alapján döntenek azok mozgó bérrészének mértékéről. A szakosztályvezetőket pedig a polgármester értékeli.

További spórolási lehetőségként említette az irodai és tisztítószereken történő megtakarításokat, mégpedig oly módon, hogy versenypályázatot írnának ki annak beszállítójára, így elérhető, hogy az egyes részlegek rendeléseinek leadása után egységesen kapják meg a szükségelt eszközöket, a versennyel pedig csökkenthető a beszerzési ár is.

A városháza a jövőben minden hétköznap nyolctól négyig, szerdán hatig tart nyitva. A portát átalakítják központi félfogadó irodává, ahol az ügyintézés is lehetővé válik az informatikai rendszer felújításával, amelyre 20 ezer eurót hagytak jóvá. A városháza weboldalának felújítását, bővítését is tervezik. Ezáltal pedig bizonyos dokumentumokat onnan is le lehet majd tölteni, illetve elküldeni.

para