Újabb öngólt lőtt a városi hivatal?

DUNASZERDAHELY – Benyújtotta panaszát a járási ügyészségre Török József, a május 29-én lezajlott városi főellenőri választáson alulmaradt pályázó. Több törvénytelenségre is felfigyelt a választást megelőzően.

Török József jelenleg a Legfelsőbb Bíróság főellenőri pozícióját tölti be. Május 15-én nyújtotta be pályázatát Dunaszerdahely városi hivatalának főellenőri pozíciójára. Azonban már ezt megelőzően, a pályázat kiírásánál is több törvénytelenséget észlelt. „A közigazgatási törvény tartalmazza azokat a városi hivatalra, illetve képviselő-testületre vonatkozó kötelességeket, amelyeket itt nem tartottak be” – közölte a Paraméterrel.

Mesélte, hogy korábban két főellenőri pozíciót is megpályázott, az egyiken 13 jelölt közül nem őt választották, a másikon viszont sikerrel járt. Ugyanakkor törvényből kifolyólag nem tölthette be a pozíciót. Mivel jelenleg is állami alkalmazottként a Legfelsőbb Bíróságon tevékenykedik, a törvény kimondja, hogy részmunkaidőben nem végezhet hasonló tevékenységet. Elmondta viszont, hogy mindkét esetben a jogszabályoknak megfelelően folytatták le a pályázatot és a választást is.

A törvény szerint a főellenőri választásra kiírt pályázatot a választás napjától számítva negyven nappal korábban ki kell hirdetni, mégpedig a képviselő-testület döntése alapján. Ez még rendben is lenne, ugyanis a képviselők április 14-én hagyták jóvá a pályázat kiírását, majd egy nappal később a városi hivatal ki is hirdette azt. Török József bemutatta a pályázati anyagot, amelyen észrevehető, hogy nem tartalmazza a választás időpontját, ami már törvénybe ütköző. Mindössze az szerepel a dokumentumon, hogy mikortól tölti be az új főellenőr a pozíciót, illetve a pályázat leadásának határideje.Időben szólt a hibákról

Török elmondta, kompetens személyek figyelmét hívta fel ezekre a hiányosságokra. „A képviselők, és a városi hivatal felelős személyei is valamilyen úton-módon kaptak figyelmeztetést arra, hogy kiküszöböljék ezeket a hiányosságokat” – hangsúlyozta. Ezek után a Dunaszerdahelyi Hírnökben (a városháza ingyenes lapja) május 13-án jelent meg a pályázat, amelynek határideje május 26., ugyanakkor a DH-ban sem volt feltüntetve, mikor is lesz maga a választás. A törvény szerint a pályázónak 14 nappal a választás időpontja előtt be kell nyújtania a pályázatát, amely ugye május 29-én történt. Viszont, ha a leadási határidőhöz hozzászámítjuk ezt a 14 napot, akkor június 10-én kellett volna tartani a választást. Egy korábbi ülésen a képviselők azonban már megvitatták, hogy másik törvényből kifolyólag kell előbb megtartani, mivel az előző főellenőr funkciójának lejárta (jelen esetben május 31.) után egy nappal a polgármesternek ki kell neveznie az újat. Mivel május 29. után hétvége következett, az indoklásból kifolyólag e napon kellett tartani a választást, hogy az új főellenőr június 1-jétől munkába állhasson.

Nem értesítették a választás időpontjáról

Török József aláhúzta, hogy hivatalos formában semmilyen értesítést nem kapott a városházától a választás időpontjáról. „Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem tudtam a napjáról, hivatalos úton azonban nem értesítettek” – fogalmazott. Mesélte, hogy készült a felszólalásra, amelyben felvázolta volna távlati elképzeléseit. Ezek egyik támpontja lehetett volna elmondása szerint az Állami Számvevőszék tavalyi jelentése a városi hivatal 2007-es gazdasági tevékenységéről, amikor is a főellenőri pozíciót Fekete Zoltán töltötte be, akit a képviselők a május 29-i ülésen újraválasztottak.

„Május 29-én délután öt órakor érkeztem haza, akkor vettem észre a telefonomon, hogy két nem fogadott hívásom volt két óra után, az egyik a városi hivatal telefonszáma. Ezután érkezett egy 14.06-kor egy sms szintén a városházáról, miszerint főellenőr-választás történik” – folytatta. Ezek után a rákövetkező kedden megjelent Új Szóban olvasott arról, hogy milyen eredménnyel zárult a választás, ugyanis még ezután, az eredményről sem kapott semmilyen értesítést.

Várt eredmény született

„Hangsúlyozom, hogy a végeredmény egyáltalán nem ért váratlanul. Az viszont sértően ért, hogy előző nap a Magyar Koalíció Pártjának egyes személyei aljas, alattomos, becsmérlő módon igyekeztek a személyemet bemocskolni, és úgy gondolom, hogy ez erős hatást fejtett ki a többi, esetleg még józanul gondolkodó politikai párttársukra is” – jelentette ki Török József. A végeredményt nem kifogásolja, mindössze azokra a törvénysértésekre igyekezett rámutatni már korábban is, amelyek e döntéshez vezettek. Úgy gondolja, több „kihívója” is lehetett volna az addigi főellenőrnek, amennyiben a városi hivatal megfelelő mennyiségű információt nyújt a választásról.

„A pályázat lefolytatásának a helyességéről majd az igazságszolgáltatási szerv fog ítélkezni, amelynek benyújtottam a panaszom. A polgárok nevében Dunaszerdahely képviselő-testületének bizonyos csoportja ellen emelem hangom, akik ebben a törvénysértésben részt vettek” – fejezte be Török József.

Hájos Zoltán polgármestert szintén megkérdeztük, mi a véleménye a Török József által benyújtott panaszról. Hájos úgy véli, az apparátus hibája, hogy ez így történhetett. A pályázat kiírásakor még nem ő volt a polgármester (április 25-én választották meg). Elmondta azt is, hogy amennyiben az ügyészség helyt ad a panasznak, a felelősöket megkeresik.

para