Már most osztják a posztokat a magyarellenes nagykoalícióban

2009. június 12. - 09:00 | Régió
Elhalasztották a Nyitra megyei szlovák pártok magyarellenes koalíciójának létrehozásáról szóló megállapodás aláírását, mert a pártok nem tudtak megegyezni a jövőbeni önkormányzati mandátumok elosztásának elveiben.

Ján Kovarčík, a HZDS megyei elnöke a kudarcért a Robert Fico vezette Smert okolja, amely szerinte túl sok mandátumot akar a regionális önkormányzati parlamentben.

A nagymértékben magyarok lakta Nyitra megyében első ízben 2005-ben fogtak össze a szlovák pártok azzal a nyíltan hangoztatott céllal, hogy az önkormányzatban megdöntsék a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) többségét. Az idei őszi megyei önkormányzati választás előtt ugyanilyen céllal kívánnak ismét összefogni.

A korábbi bejelentés szerint az új regionális "szlovák koalícióban" a HZDS, a Smer, az SDKÚ és a KDH venne részt, tehát két koalíciós és két ellenzéki párt. Bár a pártok között jelentős politikai-világnézeti különbségek vannak, az MKP többsége mindegyiküket egyformán zavarta. Úgy mint 2005-ben, most sem fogadták be soraikba a nyíltan magyarellenes Szlovák Nemzeti Pártot (SNS). Az elmúlt választási időszakban azonban az SNS később mégis csatlakozott a koalícióhoz, s most is nagyon igyekezett, hogy már a kezdetben tag legyen. "Nem magyarellenes koalíciót akarunk létrehozni" - jelentette ki ezzel kapcsolatban Kovarčík. Helyi megfigyelők szerint ez azonban csak taktika, póz, hiszen ezek a pártok eddig is szorosan együttműködtek a nemzetiekkel.

A korábbi megyei választást 2001-ben a Magyar Koalíció Pártja nyerte, amelynek az 51 tagú regionális parlamentben 31 képviselője volt. Négy évvel később, 2005-ben a szlovák pártok 34, míg az MKP 17 mandátumot szerzett.

A Nyitra megyei szlovák pártok regionális vezetői pénteken újra tárgyalóasztalhoz ülnek, hogy megpróbáljanak megoldást találni a helyzetre.

MTI