Város eladó jutányos áron

2009. június 16. - 12:38 | Régió
Maratoni, kétnaposra nyúlt ülés végére tett pontot a rozsnyói önkormányzat. A 28 programpont közt számtalan figyelemre méltó gondolat szerepelt.
A nyolcas szám alatt a város gazdaságilag legértékesebb telkének, a történelmi városmagban lévő autóbuszmegállónak illetve a mellette lévő városi piacnak az eladása szerepelt. A képviselőtestületi ülést megelőzően élénk vita alakult ki a helyi közélettel foglalkozó médiában arról, hogy vajon szükséges-e az eladás, s ha igen akkor milyen célokra. A terület hasznosítására két cég jelentkezett. A Tesco a parkolási lehetőségeit szerette volna kibővíteni, a HRIVIS DEALING ingatlanközvetítő pedig nem megerősített források szerint újabb bevásárlóközponttal gazdagította volna Felső Gömör lakosait. A programpontot a képviselők részéről is élénk vita kísérte, melynek végén semmilyen határozat sem született.

Eladásra kerül ugyanakkor a mozi épülete, melynek értékbecslő szerinti ára 10 513 974 Sk, azaz 349 ezer euro.

Változások lesznek az oktatási rendszerben is. Rozsnyó városa mentőövet dobott a kassai  P. J. Šafárik Egyetem süllyedőfélben lévő kihelyezett főiskolai karának, ami 66 400 euro vissza nem térítendő támogatást kapott a várostól.

Rozsnyó új oktatásügyi koncepciója jóváhagyásával terítékre került a Zöldfa utcai szlovák iskolának a Fábry Zoltán Magyar Tannyelvű Alapiskola épületébe való beköltözése is, ugyanakkor a városatyák elvben jóváhagyták az alapiskola és az épületben működő Szőgyéni Magán Szakmunkásképző kihelyezett osztályainak összevonását a város fenntartói szerepe mellett. A polgármester ígérete szerint újból beadják a magyar iskola visszautasított épületrekonstrukciós europrojektjét is.

Vasik János